Szakszuka z ciecierzycą

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2017-05-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szakszuka z ciecierzycą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szakszuka z ciecierzycą

Składniki:

  • kartonik przecieru pomidorowego Łowicz [1 szt.]
  • oleju rzepakowego [2 łyżki]
  • czerwonej cebuli [0.5 szt.]
  • zerwona papryka [1 szt.]
  • mały por (biała część) [1 szt.]
  • czosnku [1 ząbek]
  • ugotowanej ciecierzycy [200 g]
  • • spora szczypta wędzonej mielonej papryki
  • • spora szczypta cayenne
  • • szczypta cynamonu
  • • szczypta soli i kolorowego pieprzu
  • • pół łyżeczki lubczyku
  • • 2 liście laurowe
  • • 3 jajka
  • szczypior

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.
Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Szakszuka

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką