Jabłka z żurawiną pod kruszonką z płatkami kukurydzianymi

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2017-05-26
  • Jabłka z żurawiną pod kruszonką z płatkami kukurydzianymi

Składniki:

  • • 4 jabłka
  • • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • • 1 łyżka brązowego cukru
  • • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodajemy suszoną żurawinę, cukier, mąkę, cynamon i mieszamy dokładnie.

W osobnej miseczce mieszamy mąkę i cukier przeznaczony na kruszonkę, dodajemy pokrojone
w kawałeczki zimne masło i rozcieramy palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodajemy płatki Lubella Corn Flakes i mieszamy delikatnie, aby nie połamać płatków.

W naczyniach żaroodpornych umieszczamy przygotowane jabłka z żurawiną – do połowy wysokości naczynia – dopełniamy kruszonką do pełna. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
i pieczemy około 25 minut. Podajemy na ciepło.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: dżem malinowy z jabłkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem