Cebulanki

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2009-12-27
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Cebulanki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Cebulanki

Składniki:

Przygotowanie:

Zaczyn:
Drożdże pokruszyć do kubka, dodać cukier. Kiedy drożdże będą płynne dodać mąkę i mleko. Wymieszać wszystko razem i odstawić na 15 min.

Margarynę i masło stopić na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto:
Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość połączyć go z pozostałym mlekiem, jajkiem i solą i cukrem. Ciasto możemy zagniatać mikserem na wolnych obrotach powoli dodając mąkę. Na samym końcu dodać masło.Powstanie gładkie, lśniące ciasto, o niezbyt luźnej konsystencji.
Z ciasta uformować kulę, którą delikatnie posmarować olejem i przełożyć do miski. Przykryć folią i odstawić na 2 godziny do wyrastania.

Farsz:
Cebulę drobno posiekać. Wrzucić na patelnię, dodać olej i przyprawy. Odstawić na pół godziny, następnie powoli podgrzewać - cebula powinna zmięknąć, ale nie może się zbrązowić. Po ok. 10-15 minutach wyłączyć ogień, doprawić solą i pieprzem.

Kiedy ciasto wyrośnie formować placuszki z wgłębieniem w środku. Posmarować delikatnie białkiem i wypełniać farszem.
Odstawić do wyrastania na 30 minut, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st C.
Wstawić bułeczki i piec ok. 30 minut.

Smacznego:)

    Śr. ocena: 4.29 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • delightful_girl, 2010-01-02 23:11:15
    delightful_girl
    0
    Świetny przepis! A cebulaczki na pewno spróbuje zrobić.
  • zlosliwiec, 2010-01-03 09:18:24
    zlosliwiec
    Dlaczego wpisujesz składniki z palca - program cały czas próbuje podpowiadać JAK to wpisać.

    Teraz jak ktoś będzie chciał zrobić z Twojego przepisu listę zakupów, to wyjdzie mu absolutny śmietnik a nie lista... :-(
    Komentarz
  • magdaka13, 2010-02-16 16:55:41
    magdaka13
    1
    Prosty przepis i genialna potrawa. Przetestowane i wszamane ze smakiem!
  • jola2243, 2010-02-17 16:33:55
    jola2243
    Robię podobne, ale pod cebulkę daje przecier pomidorowy, a potem pod koniec pieczenia posypuj ę startym żółtym serem, polecam pycha
    Komentarz
  • agness_8, 2010-03-03 13:29:52
    agness_8
    2
    ja również robię takie cebulanki z żółtym serem - pycha
  • rapifen, 2010-03-03 22:12:40
    rapifen
    2
    z serii: smaki dzieciństwa! uwielbiam
  • Smynio, 2010-03-04 16:42:53
    Smynio
    2
    Świetny przepis. Po co płacić za gotowe i byle jak zrobione często jak szybko, tanio i smacznie można samemu zrobić? Bardzo fajnie zdjęcie
  • indigochild, 2013-09-06 12:25:41
    indigochild
    0
    Ja nie dałam majeranku, ale ogólnie świetny przepis, cebulaczki są bardzo dobre i sam ich zapach przypomina mi dzieciństwo. Myślałam, że jest więcej roboty przy nich, ale robi się je szybko i łatwo.
  • jn007, 2013-09-15 13:20:56
    jn007
    0
    Jestem w trakcie robienia- miałam kłopoty z odszyfrowaniem przepisu- np. 2 razy pojawia się mleko, ale nie wiadomo ile go dawać- 1 czy 6 łyżek, ogólnie wg. nie jest mało przejżysty. Cebuli wyszło zdecydowanie za dużo, a z ciasta udało się zrobić zaledwie 11 maleńkich placuszków. Pieczenie takich maleństw przez 0,5 h w 200 stopniach też nie jest dobrym pomysłem- łatwo je spalić na węgiel. Co do smaku- zobaczymy, oby zrekompensował zamieszanie i nerwy towarzyszące produkcji.
  • summer_overture, 2014-05-27 16:01:18
    summer_overture
    uwielbiam je, to smak mojego regionu, ale to nie cebulanki czy cebulaczki, ale CEBULARZE. Pyycha!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem