Zupa szczawiowa z chrupiącymi grzankami

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2017-05-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa szczawiowa z chrupiącymi grzankami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa szczawiowa z chrupiącymi grzankami

Składniki:

  • świeży szczaw – 2 pęczki
  • bulion warzywny – 1 litr
  • marchewka – 1 sztuka
  • masło – 50 g
  • śmietana 18% – 4 łyżki
  • jajka – 4 sztuki
  • sól, pieprz
  • cukier – szczypta

Przygotowanie:

1. Szczaw dokładnie myjemy i delikatnie siekamy.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy kilka minut.
3. Marchew ścieramy na tarce, na małych oczkach. Jajka gotujemy na twardo.
4. Do oddzielnego garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy startą marchew i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy szczaw i gotujemy kolejne 10 minut.
5. Do osobnej miseczki odlewamy 3-4 łyżki wywaru, mieszamy ze śmietaną i delikatnie dodajemy do zupy, uważając, by śmietana się nie zważyła. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
6. Kromki Chleba bawarskiego Dan Cake kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Zupę podajemy z grzankami i jajkiem przekrojonym na pół.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa mleczna

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem