Sernik rozpływający się w ustach

autor: , kategoria: serniki , dodano: 2009-12-27
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Sernik rozpływający się w ustach
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Sernik rozpływający się w ustach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik rozpływający się w ustach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik rozpływający się w ustach

Składniki:

Przygotowanie:

Jeżeli mamy zwykły twaróg to należy go najpierw zmielić, jeżeli taki z wiadereczka to ta czynność już odpada ;)

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masło/margarynę i nadal ucierać. Gdy masa będzie już gładka dodać po łyżce zmielonego twarogu i kontynuować ucieranie (jest to dość ciężka praca, dlatego warto ładnie uśmiechnąć się do jakiegoś mężczyzny i zlecić mu to zadanie, które sprawi że poczuje się potrzebny i wykaże się siłą :D).

W tym czasie ubić białka na sztywno, do utartej masy serowej dodać proszek budyniowy, proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę pomarańczową (tak na oko z 2 garści wszystkiego wystarczą) i ewentualnie inne bakalie, a na koniec dodać ubite białka i delikatnie wszystko wymieszać.

Wlać do tortownicy (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą- wspaniałe zajęcie dla dzieci :D), wygładzić powierzchnię (choć i tak po upieczeniu będzie krzywe ;) ) i wstawić do piekarnika w którym panuje temperatura ok. 180 stopni i zostawić go tam na ok 50 minut (oczywiście doglądając co jakiś czas przez szybkę-aż zarumieni się z góry). Gdy sernik się upiecze wyjąć delikatnie (gorący będzie się trzasł jeszcze jakby był surowy- nie przejmować się- stężeje gdy ostygnie) i zostawić do ostygnięcia.

W tym czasie warto przygotować fantastyczną polewę czekoladową która się nie łamie i ładnie błyszczy:
-4 łyżki cukru
-3 łyżki kakao
-2 łyżki słodkiej śmietanki
-60 g margaryny
-łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać odrobiną gorącej wody i wymieszać do rozpuszczenia. Resztę składników podgrzać, żeby się wymieszało i rozpuściło, ale nie zagotować! Gdy troszkę przestygnie wymieszać z żelatyną.

Wystudzony sernik wyjąć z formy i posmarować polewą. Udekorować skórką pomarańczową.

Sernik jest niebiański, puszysty i rozpływa się w ustach. Cała rodzinka się zachwyca :)


UWAGI:
Rodzynki przed wsypaniem do masy warto "opanierować" w mące, wtedy nie opadają tak bardzo na dno.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • ewelline, 2010-07-29 10:41:07
    ewelline
    2
    nie wątpię, ze rozpływa si ew ustach
  • AgaZ, 2010-07-29 12:12:30
    AgaZ
    0
    Jest troszkę inny niż mój. Dodaję do ulubionych i zrobię przy następnej okazji. Piękne zdjęcie - ślinka leci.
  • karolciab93, 2011-06-29 22:18:09
    karolciab93
    2
    mmmniam zrobiłam już 2 razy ! super taki słodziutki, delikatny i co najważniejsze szybki
    przepis zapisany już w rodzinnym zeszycie
    pysznyyy!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe