Gołąbki z bakłażanem

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2017-06-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki z bakłażanem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki z bakłażanem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki z bakłażanem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki z bakłażanem

Składniki:

  • • 150 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus
  • • 1 główka młodej kapusty
  • • 1 bakłażan
  • • 1 szklanka ryżu
  • • 1 czerwona cebula
  • • 2 ząbki czosnku
  • • ½ szklanki pestek słonecznika
  • • ½ łyżeczki płatków chilli
  • • ½ łyżeczki kuminu
  • • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki + do podania
  • • 3 łyżki oleju do smażenia
  • • sól, pieprz do smaku
  • • opcjonalnie majeranek do pieczenia

Przygotowanie:

W garnku zagotuj 1,5 litra wody, posól i wrzuć dokładnie wypłukany wcześniej ryż. Gotuj 12 minut i odcedź.

Bakłażana pokrój w grubą kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, na dość mocnym ogniu i smaż bakłażana – aż lekko się zarumieni. Gotowego zdejmij z patelni, delikatnie odciśnij z tłuszczu. Następnie podsmaż cebulę z czosnkiem i przyprawami. Chilli i kumin powinny się podgrzać – wtedy wydobywamy z nich najwięcej smaku. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika – podgrzej, aż lekko się zrumienią.

W misce wymieszaj ryż z warzywami, dodaj natkę, słonecznik, dopraw do smaku i wymieszaj dokładnie. Z kapusty zdejmij zewnętrzne liście. Wytnij głąb i włóż do gotującej się wody, wyciętym głąbem do dołu na 5 minut. Następnie odwróć na ok. minutę i wyjmij na sitko. Gdy ostygnie, delikatnie ściągnij liście.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Koncentrat bulionu warzywnego Krakus (150 ml) rozrób w 100 ml gorącej wody. Na każdy liść daj 2 łyżki farszu, zawiń ciasno i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu posyp gołąbki świeżym majerankiem. Zalej przygotowanym bulionem, przykryj i zapiecz przez ok. 60 minut. Podaj posypane natką pietruszki lub z sosem pomidorowym.

    Śr. ocena: 0.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 75 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Pasta jajeczna - Joanna Bielak

Komentarze

  • lowcatrolli, 2018-01-28 06:29:53
    lowcatrolli
    0
    Spamerska reklama a nie przepis.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką