Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

autor: , kategoria: dania z kaszy , dodano: 2017-06-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Składniki:

  • • 1 szklanka kaszy pęczak
  • • 1 butelka koncentratu bulionu warzywnego Krakus
  • • 1 i 1/2 opakowania szparagów zielonych
  • • 1 szklanka groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
  • • 1 por (część biała)
  • • 2 łyżki oleju
  • • 1 łyżka masła
  • • 3 łyżki sera parmezan (startego)
  • • świeży tymianek
  • • 1 litr wody
  • • pieprz
  • • sól (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Szparagi umyj. Odłam zdrewniałe końcówki. Odłamane końcówki wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj ok. 15 minut. Wywar przecedź, a wygotowane szparagi wyrzuć. Por oczyść, umyj i pokrój. Rozgrzej na patelni olej, dodaj por i smaż ok. 2-3 minuty. Dodaj kaszę pęczak i mieszając smaż przez kolejne ok. 2-3 minuty.

Dodaj na patelnię chochelkę wywaru spod szparagów. Gotuj mieszając, aż do wyparowania płynu. Wówczas wlej kolejną porcję wywaru. I tak postępuj, aż zostanie ci tylko 1 porcja wywaru.

W międzyczasie potnij szparagi na 2 cm kawałki, zostawiając niepocięte główki. Dodaj ostatnią porcję wywaru, kawałki szparagów (bez główek) oraz groszek (mrożony nie wymaga rozmrażania). Całość wymieszaj i gotuj 5 minut.

Dodaj główki szparagów, wlej koncentrat bulionu warzywnego Krakus i całość gotuj ok. 5 minut. Po tym czasie kasza powinna być delikatnie twarda, a warzywa miękkie. Na koniec dodaj masło, starty ser, tymianek oraz pieprz.

    Śr. ocena: 0.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kulinarne ciekawostki 03 - orzeszki ziemne

Komentarze

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe