Biszkopt z bitą śmietaną i owocami

autor: , kategoria: ciasta ucierane, kuchnia polska , dodano: 2009-10-29
  • Biszkopt z bitą śmietaną i owocami

Składniki:

Przygotowanie:

Owoce umyć, oczyścić z szypułek i osuszyć na papierowym ręczniku. Część odłożyć
do dekoracji. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać śmietanę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i ubitą pianę, wszystko lekko wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25–30 min w temperaturze 200°C. Sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, wyjąć z tortownicy i schłodzić. Przekroić bardzo ostrym nożem na dwa placki. Przełożyć lekko ocukrzonymi poziomkami (malinami), przykryć drugim plackiem. Udekorować śmietanką kremówką ubitą z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz odłożonymi wcześniej owocami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • prowokatorka, 2010-01-04 14:27:19
    prowokatorka
    Mam pytanie na jakiej mące robimy biszkopt ?,bo zdania są podzielone .Jedni robią na krupczatce a inni na tortowej.Dla mnie jest to ważne.
    Komentarz
  • ewelline, 2010-01-10 00:39:31
    ewelline
    a ja robię z tortowej, krupczatkę dodawałam tylko do babek i wychodziły cudowne Maka krupczatka szybko sie psuje wychodzą z niej robaczki z w mojej miejscowości prawie jej w sklepech nie bylo wlasnie z tego powodu
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)