Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu

autor: , kategoria: tarty , dodano: 2017-06-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu

Składniki:

  • • 200 g mąki pszennej
  • • 100 g zimnego masła
  • • 1 jajko
  • • ¼ łyżeczki soli
  • • 1 łyżka zimnej wody
  • --------------------------
  • • 100 g wędzonego boczku parzonego
  • • 150 g sera Podlaskiego MSM Mońki
  • • 100 g suszonych pomidorów
  • • 150 ml śmietanki 30%
  • • 1 jajko
  • • ¼ łyżeczki płatków chili
  • • 1 łyżka miodu
  • • 1 garść łuskanych orzechów włoskich
  • • rukola
  • • konfitura żurawinowa

Przygotowanie:

Mąkę posiekać z masłem. Dodać jajko, sól, wodę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC, następnie wyciągnąć do ostygnięcia.


Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić. Dodać starkowany na grubym oczku ser żółty i pokrojone w paseczki pomidory. Całość zalać śmietanką, dodać jajko, płatki chili i wymieszać. Tak powstałą masę wlać na wcześniej podpieczone ciasto. Orzechy wymieszać z miodem i wyłożyć na wierzch tarty. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC.
Podawać ze świeżą rukolą i konfiturą żurawinową.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Tarta z kurczakiem, szparagami i pomidorkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką