Kanapki z hummusem z bobu

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2017-06-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kanapki z hummusem z bobu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kanapki z hummusem z bobu

Składniki:

  • bób świeży – 500 g
  • pasta tahini – 4-5 łyżek
  • czosnek – 2 ząbki
  • sok z cytryny – 3-4 łyżki
  • przegotowana, zimna woda – 1 łyżka
  • mięta – kilka listków
  • sól i pieprz – do smaku
  • ostra papryka w proszku - szczypta
  • czarny sezam – do dekoracji
  • Chleb tostowy pełnoziarnisty (np. Dan Cake) – 6 kromek

Przygotowanie:

1. Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut aż będzie miękki.
2, Bób odcedzamy, lekko schładzamy, obieramy z łupinek i przekładamy do blendera.
3. Dodajemy pastę tahini, obrany czosnek, listki mięty, sok z cytryny, wodę.
4. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dekorujemy ziarenkami czarnego sezamu.
5. Podajemy z kromkami Chleba tostowego pełnoziarnistego Dan Cake (kromki chleba możemy podpiec wcześniej w tosterze lub piekarniku).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z dynią i szpinakiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem