Lekki tort dwusmakowy z wiśniami

autor: , kategoria: torty , dodano: 2017-07-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lekki tort dwusmakowy z wiśniami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lekki tort dwusmakowy z wiśniami

Składniki:

  • świeże, wydrylowane wiśnie – 1,5 kg
  • Spody tortowe ciemne np. Dan Cake
  • serek mascarpone – 250 g
  • śmietanka słodka 36% - 250 ml
  • cukier puder – 2 łyżki
  • laska wanilii – ½ sztuki
  • czekolada gorzka – 100 g
  • czekolada mleczna – 100 g
  • serek mascarpone – 250 g
  • śmietana słodka 36% - 250 g
  • cukier puder – 1 łyżka

Przygotowanie:

1. Do miseczki wsypać cukier puder i dodać drobno posiekaną laskę wanilii.
2. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier wymieszany z wanilią.
3. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników.
4. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę po rozpuszczeniu zmiksować z serkiem mascarpone.
5. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z serkiem i czekoladą.
6. Jasną masę mascarpone rozsmarować na spodzie tortowym ciemnym od Dan Cake i ułożyć wydrylowane wiśnie. Nakryć drugim spodem tortowym i rozsmarować masę czekoladową.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe