Kruche ciasto Gordona Ramsaya

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2009-12-27
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kruche ciasto Gordona Ramsaya
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kruche ciasto Gordona Ramsaya

Składniki:

Przygotowanie:

Bardzo proste ciasto kruche. Niezastąpione, gdy zaskoczą nas niespodziewani goście...

Ucieramy robotem masło. Dodajemy mąkę. Wyjdzie coś na kształt kruszonki i tak ma być. Dodajemy cukier. Mieszamy.
Na koniec żółtka.

Ciasto odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Potem wkładamy do blachy i pieczemy 20 min. w temp. 190 stopni C.

Po wystudzeniu ubieramy wg gustu, owocami, galaretką, masą jaką lubimy, dżemem, czekoladą. Nadaje się do wszystkiego.
Także do foremek na babeczki.

Samo przygotowanie - 5minut. Z chłodzeniem i pieczeniem zmieścimy się w godzinie czasu.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • 28nana, 2009-12-27 19:56:19
    28nana
    mam nadzieję, że po konsumpcji nie udziela się takie ADHD jak u Ramseya ;-)

    a na poważnie - trzeba potestować: bo szybko, tanio i wygląda smakowicie
    Komentarz
  • kropka75, 2009-12-30 08:15:11
    kropka75
    Nie, ADHD nie grozi. ))))) Żadna mania prześladowcza też nie.

    Zapomniałam tylko dopisać, że ciasto jest fajniejsze jak trochę postoi w lodówce albo piwnicy (jeśli ktoś ma domek) i wypije trochę wilgoci z powietrza. Inaczej kruszy się przy krojeniu, jak to kruche.
    Komentarz
  • AgaZ, 2009-12-30 08:44:50
    AgaZ
    1
    Szukałam takiego przepisu, bo ja zawsze robiłam na "oko" i nie zawsze wychodziło jak chciałam. Ląduje w ulubionych
  • Ami, 2010-04-15 14:45:53
    Ami
    0
    Przepis banalny. Tylko dla mnie zdecydowanie za mało słodkie. I strasznie kruche - pokrojenie graniczy z cudem.
  • cholernarejestracja, 2010-04-15 14:57:41
    cholernarejestracja
    Ja to widzę właśnie w postaci babeczek myślę, że uszykuję je z masą kajmakową i orzechami, albo kremem budyniowym. Jak wypróbuję, to dam znać
    Komentarz
  • kropka75, 2010-04-15 19:55:06
    kropka75
    Przepis banalny, a pojęcie o kruchym cieście żadne. Więc chyba jednak i tak za skomplikowany...

    Kruche ciasto ma być kruche, jak sama nazwa wskazuje. Powinno odstać.
    Komentarz
  • Ami, 2010-04-18 19:14:43
    Ami
    To, że przepis banalny, to zaleta. Chyba nikt nie lubi skomplikowanych przepisów.

    Natomiast ciasto kruche robiłam wg różnych przepisów i nie z każdego wychodzi jednakowo kruche. To jest dla mnie za kruche. Bo nie chodzi o to, żeby pękało przy krojeniu. Wygląda wtedy mało estetycznie.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem