Szybki chłodnik z botwinką i ogórkiem

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2017-07-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybki chłodnik z botwinką i ogórkiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybki chłodnik z botwinką i ogórkiem

Składniki:

  • Makaron Lubella Mini Kółka 200g
  • botwinka 2 pęczki
  • oliwa 2 łyżki
  • woda 300ml
  • barszcz czerwony Krakus (schłodzony w lodówce) 1 opakowanie (1l)
  • jogurt grecki 800 ml
  • czosnek 1 ząbek
  • sól i pieprz
  • długi ogórek 1 sztuka
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • szczypiorek 1 pęczek
  • koperek 1 pęczek

Przygotowanie:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i schłodź.

Botwinę umyj, posiekaj i przesmaż szybko na oliwie. Następnie zalej ją wodą i duś przez 10minut, aż zmięknie, a potem ostudź. Skórkę z ogórków obierz w odległości co ok. 1cm. W ten sposób część ogórka będzie obrana, a część skórki zostanie na warzywie (skórka ma w sobie bardzo dużo olejków aromatycznych, ale bywa twarda, dlatego nie wykorzystuj jej w całości). Następnie usuń pestki z ogórka i pokrój go w drobną kostkę. Rzodkiewki pokrój w plasterki, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj.

Do schłodzonej botwiny dodaj roztarty czosnek, jogurt i kwaśną śmietanę. Ubij całość trzepaczką, tak by uzyskać gładką masę i ciągle mieszając dolej do niej zimny barszcz. Dopraw solą i pieprzem, a następnie całość schłodź. Zupę podaj z makaronem, warzywami i ziołami, w dodatkowo schłodzonych wcześniej miskach.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe