Kruche ciasto z budyniem i dżemem

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, kuchnia polska , dodano: 2009-12-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruche ciasto z budyniem i dżemem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruche ciasto z budyniem i dżemem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruche ciasto z budyniem i dżemem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruche ciasto z budyniem i dżemem

Składniki:

Przygotowanie:

Z masła, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Potem pieczemy na blasze z brzegiem np. to tarty - 20 minut w temp. 190 stopni C.

Studzimy, wyjmujemy z blachy.

Przygotowujemy budyń jaki lubimy, zmniejszając ilość mleka w przepisie. Np. na dwie torebki 0,75l zamiast 1l mleka. W ten sposób budyń nie wyjdzie zbyt rzadki i nie wtopi nam się w ciasto. Jeśli przepis tego wymaga, słodzimy mleko (nie każdy budyń ma w sobie cukier).

Budyń musi być dobry. Osobiście polecam niemiecki Ruf albo Belbake. Są wyśmienite.

Przygotowane ciasto smarujemy dżemem, po czym wylewamy na nie jeszcze ciepły budyń.

Bardzo szybkie ciasto na niespodziewane okazje. :)

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • domi7ks, 2010-01-03 15:03:20
    domi7ks
    Mniam! super przepism skoadniki okej...a szukalam czegos slodkiego, co moge jesc podczas karmienia. Ale mam smaka teraz...dodaje do ulubionych
    Komentarz
  • bydgoszczanka, 2010-01-25 21:41:30
    bydgoszczanka
    Szybkie i pyyyszne. Również dodaję do ulubionych
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-02-14 12:00:38
    zuzaneczka
    1
    mniam, tyle że dżem zastąpiłabym konfiturą
  • AnusiaPn, 2010-02-19 00:19:02
    AnusiaPn
    1
    mniam moje ulubione zestawienie budyń i dżem aż mi ślinka pociekła i jeszcze ciasto kruche mrrrr
  • Berlinianka, 2010-04-02 15:07:29
    Berlinianka
    1
    Tak sobie myślę, że ten przepis jest genialny w swojej prostocie.
    Składniki do niego są prawie zawsze w każdym domu, gorzej z formą do tart, ale przecież można i w czym innym upiec.
    Dla mnie bomba!
  • malwowa, 2010-04-14 09:17:47
    malwowa
    a przy krojeniu budyń się nie rozpaćkuje?
    czy jest tak sposób by przy takich miękkich kremach nóż zamoczyć w gorącej wodzie przed krojeniem.
    a i jestem za konfiturą!
    choć zastanawiam się nad powidłami śliwkowymi.....
    wygląda pysznie!
    Komentarz
  • aga3331, 2010-04-16 09:10:46
    aga3331
    1
    Ciasto jak dla mnie ;-)
    Uwielbiam budyn z dżemem,Przepis bardzo fajnie opisany i nieskomplikowany.Jest super bo mozna zrobic go dosc szybko co dla takich mamus trzech szkrabów jak znalazł.
    No i zabieram sie za pieczenie w sobote
  • ZAQOCHANA, 2010-05-14 20:47:04
    ZAQOCHANA
    1
    Mniam... uwielbiam ciasta z kremem budyniowm ..
  • Ieka, 2010-05-15 11:47:42
    Ieka
    Normalnie aż cieknie mi ślinka. daje piątaka bo też uważam że ciasta z budyniem są najsmakowitsze
    Komentarz
  • Agnes_N_21, 2011-01-28 17:20:30
    Agnes_N_21
    1
    Pyszności!!! Polecam i gratuluję przepisu!!! Chcemy takich przepisów więcej
  • KuchcikAndi, 2011-07-25 11:58:42
    KuchcikAndi
    Sorki, czy te ciasto rośnie bez proszku do pieczenia ???
    Komentarz
  • ptysza, 2012-04-30 11:34:12
    ptysza
    2
    Zrobiłam wczoraj, ale niestety nie jestem zadowolona z samego ciasta kruchego. Wyszło dość tłuste, twardawe. Strasznie się rozwala. Nie wiem czego to wina, ale ja jestem na nie.
  • Eliza77, 2012-04-30 15:31:05
    Eliza77
    -1
    Świetne ciasto! Proste, szybkie, baaaaaaaaaaardzo pyszne! Ja tylko trochę zmodyfikowałam, bo budyń dałam na ciasto, a na budyń wiśniową frużelinę . Pychaaaaaaaaaa! Uwielbiam wszelkie odmiany kruchego ciasta, z owocami, budyniami itp.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe