Napoleonka bez pieczenia

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2009-12-27
  • Napoleonka bez pieczenia

Składniki:

Przygotowanie:


1)3 szklanki mleka wlać do garnka dodać masło i cukier waniliowy. Zagotować na małym ogniu mieszając co jakiś czas, żeby nam się nic nie przypaliło.

2)Żółtka, cukier, mąkę i resztę mleka zmiksować na gładką, jednolitą masę

3)gotujące się mleko zdjąć z ognia i cały czas mieszając dodać naszą masę z żółtek

4)znów postawić na ogień ( ale mały ) i bardzo powoli gotować aż nasza masa konsystencją zacznie przypominać budyń

5)w prostokątnej formie ( bo akurat tylko taką mam :P ) ułożyć połowę herbatników

6)wylać na nie gorącą masę i przykryć resztą herbatników

7)górę oblać polewą czekoladową ( może być „ kupna „ )

8)odstawić do ostygnięcia, trzymać w lodówce


ps. informacja dla totalnych ortodoksyjnych leniuchów – zamiast zabawy w robinie kremu możecie spróbować zrobić budyń :P – koleżance z budyniem całkiem przyzwoicie wyszło :D

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Ashira, 2010-01-10 10:47:48
    Ashira
    2
    potwierdzam, że z budyniem wychodzi ale lepiej trochę mniej mleka nalać albo dodać kawałek masła.

    ale wracając do przepisu.... no ja jestem zachwycona, żadnych margaryn czy masła
    nie ma co się rozpisywać, dokładny przepis na pyszne ciacho.
    dodam tylko, że ja robię je na krakersach (tak, słonych jeśli kogoś to zdziwi ) i mi bardzo smakuje to połączenie.
    a polewę przygotowuję sama
  • madziadoziemi, 2010-01-10 21:29:11
    madziadoziemi
    4
    Moja mam kiedyś zrobiła, a że ja jestem napoleonkożercą pod każdą postacią ani się spojrzec i już wszystko zjedzone Polecam, bo palce lizac!
  • cherrylady94, 2010-01-26 15:19:02
    cherrylady94
    2
    Mmmmm przepis ląduje w ulubonych. Ciasto znika w mgnieniu oka przy mojej rodzinke xP Tanie i proste w wykonaniu. Nawet nie trzeba polewy bo bez niej nie jest taka słodka
    Daję zaraz ten przepis mojej napoleonko-żernej przyjaciółce =)

    Dziękuję za pyszne ciacho :-*
  • Martilla, 2010-02-14 12:17:10
    Martilla
    2
    Te napoleonki robię z budyniem, ale z Twojego przepisu skorzystam przy najbliższej okazji.
  • mosiek1, 2010-06-10 18:30:31
    mosiek1
    3
    Gwiazdki za świetny przepis, dobrze opisany, łatwe wykonanie i ten smak... niebo w gębie a ten krem, jeszcze nigdy nie udało mi się zrobic tak pysznego, delikatnego i przy tym tak łatwego domowego kremu budyniowego dzięki za przepis
  • Jawa_82, 2012-09-03 21:12:15
    Jawa_82
    -1
    Też robię taką napoleonkę jak Ashira - na krakersach ale bez polewy. Wydaje mi się niepotrzebna zamiast tego wierzch tego deseru posypuję cukrem pudrem.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem