Chłodnik ogórkowo-miętowy z grzankami

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2017-07-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chłodnik ogórkowo-miętowy z grzankami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chłodnik ogórkowo-miętowy z grzankami

Składniki:

  • ogórki zielone – 700 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • mięta – średni pęczek
  • szczypior – ½ pęczka
  • jogurt naturalny – 800 g
  • cukier – 1 płaska łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • bagietka do odpieku (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

1. Ogórki obrać i pokroić w kostkę.
2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, szczypiorek drobno pokroić.
4. Listki mięty posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji.
5. Ogórki, czosnek, jogurt naturalny i miętę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
6. Dodać szczypiorek i wymieszać. Całość wstawić do lodówki na ok. godzinę.
7. Bagietkę do odpieku Dan Cake pokroić w kromki i zapiec w piekarniku aż uzyskają lekko złocisty kolor.
8. Bagietkę podawać jako dodatek do chłodnika, udekorowanego kilkoma listkami mięty.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa czosnkowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem