Pasztet z kurzych wątróbek

  • Pasztet z kurzych wątróbek

Składniki:

Przygotowanie:

Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła, włożyć wątróbki i smażyć z obu stron. Przełożyć je na talerz. Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć, aż zacznie się złocić. Wątróbki i cebulę zemleć, najlepiej 2–3 razy, w maszynce. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli pasztet będzie zbyt suchy, dodać łyżkę stopionego masła.
Schłodzić w lodówce. Pasztet można podawać na listkach sałaty, przybrany gałązką pietruszki.
Uwaga! Pasztet doskonale smakuje z gorącą bagietką lub ciepłymi grzankami (tostami).

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • bedede, 2010-01-08 10:05:49
    bedede
    2
    Zawsze dostaję wątróbki z kurczaka od szwagierki - bo oni ich nie lubią - a ja tak i nie pomyślałam o zrobieniu pasztetu. Rewelacyjnie smakuje. Świetny.
  • ewelline, 2010-08-04 12:38:07
    ewelline
    1
    uwielbiam taki pasztet!! własnej roboty oczywiście, nie dość ze najsmaczniejszy, zdrowy to jeszcze mamy kontrole nad tym co jest w środku (ja nie napisze co znalazłam kiedyś w kupnym, ale to sprawiło ze pasztetu kupnego nie jem od 15 r.ż.) dodaje do ulubionych

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)