Konfitura czereśniowa z czekoladą w towarzystwie Bułeczki Mlecznej

autor: , kategoria: słodkie przetwory , dodano: 2017-08-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Konfitura czereśniowa z czekoladą w towarzystwie Bułeczki Mlecznej
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Konfitura czereśniowa z czekoladą w towarzystwie Bułeczki Mlecznej

Składniki:

  • czereśnie wydrylowane – 3 kg
  • cukier – 1,5 kg
  • gorzka czekolada min. 70% kakao – 100 g
  • mleczna czekolada – 100 g
  • rum – 1 łyżka
  • Bułeczki mleczne od Dan Cake – 1 opakowanie

Przygotowanie:

1. Czereśnie przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. godzinę.
2. Gdy owoce puszczą sok, gotujemy je z cukrem na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez ok. 30 minut aż konfitura zgęstnieje.
3. Czekoladę kruszymy na małe kawałki dodajemy do gotującej się konfitury. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady.
4. Dodajemy łyżkę rumu i dokładnie mieszamy.
5. Gorącą konfiturę przekładamy do sparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.
6. Schłodzoną konfiturę możemy podać z przekrojonymi na pół Bułeczkami Mlecznymi od Dan Cake.
7. Resztę zostawiamy na zimowe wieczory.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Jak zrobić ogórki kiszone?

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem