Zupa z zielonego groszku oraz cytrynowy łosoś z brokułami

autor: , kategoria: kuchnia polska , dodano: 2017-08-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa z zielonego groszku oraz cytrynowy łosoś z brokułami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa z zielonego groszku oraz cytrynowy łosoś z brokułami

Składniki:

  • 80 g oliwy z oliwek
  • 50 g sosu sojowego
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • 10 g skórki z cytryny, ekologicznej
  • 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (150-180 g każdy)
  • 100 g szalotek, pokrojonych na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g pora, tylko biała część, pokrojonego na kawałki
  • 20-30 g imbiru, świeżego korzenia, obranego (opcjonalnie)
  • 100 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
  • 350 g groszku zielonego, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 450 g wody
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 400 g różyczek brokułu
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 50-100 g śmietany, 18% tłuszczu

Przygotowanie:

1. Do naczynia miksującego wlać 30 g oliwy, sos sojowy, dodać brązowy cukier, skórkę z cytryny i sok z cytryny, zmiksować 20 s/obr. 5. Do głębokiego naczynia włożyć łososia. Powstałą marynatę wlać do naczynia, w którym znajduje się łosoś, odstawić do lodówki na 10 min.
2. Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, czosnek, pora, imbir, dodać 50 g oliwy, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Następnie dusić 7 min/120°C/obr. 1. W tym czasie wkład Varomy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego dodać seler, groszek, wodę i 1 łyżeczkę soli, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej różyczki brokułu i przyprawić ½ łyżeczki soli, włożyć wkład Varomy i ułożyć na nim łososia wraz z marynatą. Łososia przyprawić ½ łyżeczki soli i pieprzem, zamknąć przystawkę Varoma, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć zamkniętą przystawkę Varoma, odstawić na talerz, aby zawartość przystawki nie ostygła.
4. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, założyć miarkę, zmiksować 2 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
5. Zupę podawać jako przystawkę, natomiast filety z łososia i różyczki brokułu jako danie główne.


JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1. Do miski wlać 30 g oliwy, sos sojowy, dodać brązowy cukier, skórkę z cytryny i sok z cytryny, wymieszać. Do głębokiego naczynia włożyć łososia. Powstałą marynatę wlać do naczynia, w którym znajduje się łosoś, odstawić do lodówki na 10 min.
2. Do blendera włożyć szalotkę, czosnek, pora, imbir, dodać 50 g oliwy, rozdrobnić. Następnie przełożyć do rondelka i dusić ok. 15 minut
3. Do garnka przełożyć duszone wcześniej warzywa, dodać seler, groszek, wodę i 1 łyżeczkę soli. Gotować przez ok. 20 minut.
4. W oddzielnym garnku ugotować brokuły
5. W naczyniu do parowania umieścić łososia wraz z marynatą. Łososia przyprawić ½ łyżeczki soli i pieprzem, gotować na parze ok. 35 minut.
6. Ugotowany wywar z selerem i groszkiem przełożyć do blendera, dodać śmietanę i zblendować na gładką masę.
7. Zupę podawać jako przystawkę, natomiast filety z łososia i różyczki brokułu jako danie główne.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa grochowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem