WEGETARIAŃSKIE CHOP SUEY

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2017-08-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! WEGETARIAŃSKIE CHOP SUEY
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! WEGETARIAŃSKIE CHOP SUEY

Składniki:

  • 100 g grzybów, suszonych
  • 400 g wody, wrzącej
  • 20 g oleju sezamowego
  • 20 g oleju ryżowego
  • 150 g cebuli, pokrojonej w piórka
  • 200 g marchewki, pokrojonej w słupki (3 cm x 3 mm)
  • 120 g pora, pokrojonego w 3 mm półplastry
  • 100 g pędów bambusa, odsączonych z zalewy
  • 130 g kiełków soi, świeżych
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 1 łyżka ziaren sezamu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby i wrzącą wodę, odstawić do namoczenia na 15 min.
2 Do naczynia miksującego wlać olej sezamowy, olej ryżowy, dodać cebulę, marchewkę i pora, dusić 10 min/120°C/ /obr. . Grzyby odsączyć przez koszyczek.
3 Dodać namoczone grzyby, pędy bambusa, kiełki soi, sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę 5 smaków, dusić 8 min/120°C/ /obr. 1.
4 Wegetariańskie chop suey posypać sezamem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Grzyby umieścić w misce, dodać wrzącą wodę, odstawić do namoczenia na 15 min.
2 Do garnka wlać olej sezamowy, olej ryżowy, dodać cebulę, marchewkę i pora, dusić pod przykryciem ok. 15 min. Grzyby odsączyć przez sito.
3 Dodać namoczone grzyby, pędy bambusa, kiełki soi, sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę 5 smaków, dusić pod przykryciem przez ok. 15 min.
4 Wegetariańskie chop suey posypać sezamem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciastka dyniowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką