Makaron świdry, groszek, młode pory i wędzony boczek

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2017-08-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makaron świdry, groszek, młode pory i wędzony boczek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makaron świdry, groszek, młode pory i wędzony boczek

Składniki:

  • Makaron Lubella Świdry 1 opakowanie
  • młode pory 3 sztuki
  • zielony groszek 300g
  • cytryna 1/2 sztuki
  • koperek 1/2 pęczka
  • masło 50g
  • sól i pieprz do smaku
  • surowy, wędzony boczek w plastrach 200g

Przygotowanie:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go, pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.

Boczek pokrój na 2 cm kawałki i smaż na średnio rozgrzanej patelni z łyżką masła – aż zacznie być chrupiący. Pory przekrój na pół i dokładnie umyj, następnie pokrój na 3 cm kawałki i dodaj do patelni z boczkiem. Smaż kilka minut na mocnym ogniu, by miejscami lekko się przyrumienił. Następnie do składników na patelni dosyp groszek i smaż, aż będzie gorący.

Wymieszaj makaron z resztą składników na patelni. Dodaj wyciśniętą cytrynę, resztę zimnego masła, dopraw i wymieszaj – jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj trochę wody z gotowania. Podawaj z lekko posiekanym koperkiem i parmezanem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Historia makaronu - wywiad z Piotrem Ceranowiczem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką