Konfitura jeżynowo-jabłkowa z TM5

autor: , kategoria: słodkie przetwory , dodano: 2017-08-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Konfitura jeżynowo-jabłkowa z TM5
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Konfitura jeżynowo-jabłkowa z TM5

Składniki:

  • 300 g jeżyn
  • 1000 g jabłek pokrojonych w ćwiartki, bez gniazd nasiennych
  • 100 g cukru
  • 15 g świeżego imbiru, pokrojonego na kawałki
  • 1-2 szczypty cynamonu mielonego
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Przygotowanie:

1. Do naczynia miksującego włożyć imbir, rozdrobnić 3 s/ober. 8. Imbir zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać jabłka, rozdrobnić przy pomocy kopystki 8 s/obr. 6.
3. Dodać jeżyny, wymieszać przy pomocy kopystki 5 s/obr. 3, następnie gotować 20 min/100°C/obr. 2.
4. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzać 30 min/95°C/obr. 2.
5. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
6. Podawać jako dodatek.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: fasolka szparagowa na zimę

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką