Śląska Wodzionka i Słowacka Zupa Czosnkowa

autor: , kategoria: zupy, dodano: 2009-12-28
  • Śląska Wodzionka i Słowacka Zupa Czosnkowa

Składniki:

  • chleb [2 szt.] (2 kromki ( chleb nie może być za świeży ) )
  • czosnek [2 ząbki] (choć tu macie pełną dowolność)
  • woda [1 szklanka] (a dokładnie tyle na ile macie miseczkę lub talerz na zupe)
  • masło [1.5 łyżki] (lub inny tłuszcz zwierzęcy)
  • przyprawa w płynie do zup [1 łyżeczka] (np.: maggie, to nawet za dużo - powinno być do smaku)

Przygotowanie:

kiedyś była taka piosenka w Tik Taku " najłatwiejsze ciasto w świecie, nic a nic się go nie piecze"

o tej zupie można by zaśpiewać " najłatwiejsza zupa w świecie, nic a nic się jej nie gotuje " - tylko kto by to zaśpiewał skoro się nie rymuje :(

na początek trochę teorii: czym się różni wodzionka od czosnkowej ( czosnkowa to wodzionka mega full wypas ;-) )

Wrzucam je razem bo są prawie jak siostry bliźniaczki z serialu wenezuelskiego

WODZIONKA:

1) czerstwe kromki chleba połamać na kawałki ( kształt nieistotny ) - mniej leniwi mogą pokroić w kostki

2) wrzucić kawałki masła ( lub innego tłuszczu najlepiej zwierzęcego )

3) dodać maggi

4) dodać zmiażdzony lub posiekany czosnek ( w zasadzie ile kto lubi )

5) zalać wrzątkiem - poczekać aż masło się rozpuści

6) zjeść ze smakiem, i wyobrazić sobie że siedzi się w tradycyjnej śląskiej kuchni u babci przy " kafloku " na "ryczce " a za oknem familoki, hasioki, i chlywiki ;-)


ZUPA CZOSNKOWA
ci, którzy często bywają na słowacji znają ją pewnie doskonale ( to taki sam hicior jak zasmazeny syr z tatarskom omaćkom i hranolkamy )

1) chleb ( lub czerstwą bułkę ) pokroić w kostki i najlepiej zrobić z nich grzanki ( podpiec na masełku aż będą złociste )

2) zagotować bulion z kostki ( lub jak ktoś ma rosołek - wówczas już jest normalnie ą ę )

3) zetrzeć na tarce kawałek żółtego sera ( ułożyć na samym dole miseczki / talerza ), szynkę pokroić w kostkę ( i przysypać serek )

4) czosnek - jak wyżej

5) wszystko zalać bulionikiem, wsypać grzanki, można doprawić solą pieprzem maggi ( co kto lubi ) ... znaleźć zimne piwo i wyobrazić sobie że jest się właśnie na słowackim stoku, po całodziennym szusowaniu na nartach :)

    Śr. ocena: 4.60 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • 28nana, 2009-12-28 15:42:27
    28nana
    proszę o usunięcie jednej wersji nie wiem czemu wrzuciło się 2 razy, przepraszam
    Komentarz
  • paulina150528, 2009-12-30 16:16:27
    paulina150528
    Wczoraj znajoma poczęstowała mnie zupą czosnkową robioną bardzo podobnie jak ta w przepisie Była urozmaicona tylko o żeberka.Moja niepewnośc co do tej zupy mineła w momencie pierwszej łyżki Smaczna sprawa!
    Komentarz
  • lea35, 2010-01-05 10:25:53
    lea35
    2
    wspomnienie dzieciństwa.
    Tata często nam wodzionkę robił- zawsze była pychotka.
    Teraz nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam... muszę zrobić koniecznie, więc przepis biorę do wykorzystania.
  • kropka75, 2010-01-07 14:58:28
    kropka75
    2
    Jestem ze Śląska, ale do dziś nie zrozumiałam fenomenu tego dania. Już sam skład mnie przeraża. Woda z syntetyczną magi, czerstwy chleb, masło i czosnek - brrr... Próbowałam parę razy w życiu - straszne. Wymysł skrajnej biedy, wiadomo, potrzeba matką wynalazku.

    Czosnkowa zupa to już coś innego. Szkoda, że przepisy nie są osobne, bo wodzionka niestety skrzywdzi jej ocenę. Ciekawy smak... Nie żadna rewelacja, ale ser i szynka dają ciekawy efekt. Zwłaszcza na rosole.
  • nika135, 2010-01-07 19:30:48
    nika135
    0
    Uwielbiam ten przysmak.

    Ja ze względu braku czasu daję połowę kostki rosołowej na pełny talerz wody wrzącej + kawałki chleba.
  • ewelline, 2010-01-08 01:46:29
    ewelline
    Nigdy nie jadłam takiej zupki , może warto byłoby spróbować.
    Komentarz
  • truskawkowawiosna, 2010-01-08 15:08:27
    truskawkowawiosna
    2
    zupa czosnkowa jest wysmienita, szybka i pozywna. nie dodaje nigdy maggi, bo nie znoszę.
  • anemeon, 2010-05-18 16:28:29
    anemeon
    Wodzionkę robię w zasadzie tak jak czosnkową Nie używam maggi i nie dodaję sera Czyli mój przepis byłby miksem tych dwóch
    Komentarz
  • lwia paszcza, 2010-06-10 11:18:31
    lwia paszcza
    wodzionka to klasyka kiedy naprawdę nic nie ma w domu
    Komentarz
  • Yennka, 2010-11-18 21:25:56
    Yennka
    Wspomnienie dzieciństwa u Dziadków - wodzionka w metalowym głębokim talerzu i aluminiowa łyżka
    Komentarz
  • Susanna, 2010-11-19 07:46:06
    Susanna
    2
    Kocham wodzionkę bom śląsko dziołcha Smak dzieciństwa, zupa na każdy piątek Ahhhh. Przygotowuję ją tak samo, te same składniki - fajnie, że znalazła się na Smacznym. Daję 5 gwiazdek bo znam ten smak od wieeeelu lat.
    A słowacką zupę czosnkową tez pewnie niebawem przygotuję, trzeba próbować nowych smaków

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ciasto dyniowe z bakaliami
  • Mniam: 1
    Sernik wiedeński
  • Mniam: 2
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 4
    świąteczna kawa

Zamknij