Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, zapiekanki , dodano: 2017-08-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • • 5 szklanek wody
  • • 1 ½ łyżeczki soli
  • • 1 łyżka masła
  • • 300 g sera Gouda MSM Mońki
  • • 300 g pomidorków koktajlowych
  • • 1 mały pęczek świeżego tymianku
  • • pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Przygotowanie:

Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Robert Harna - kasza kukurydziana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe