Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

autor: , kategoria: desery owocowe , dodano: 2017-08-28
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

Składniki:

  • pistacje obrane niesolone – 300 g
  • śmietanka 30% - 200 ml
  • cukier puder – 50 g
  • serek mascarpone – 200 g
  • czerwone porzeczki obrane – 500 g
  • miód płynny – 2 łyżeczki
  • czerwone wino półwytrawne – 1/3
  • tartaletki do nadzień słodkich (np. Dan Cake) - opakowanie

Przygotowanie:

1. Pistacje zalać gorącą wodą, odstawić na ok. 5 minut, zdejmujemy rozmiękczoną skórkę i osuszamy.
2. Orzechy drobno zmielić. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder.
3. Zmielone pistacje wymieszać z serkiem mascarpone i dodać do ubitej śmietany do połączenia składników. Odstawić do wychłodzenia.
4. Porzeczki zalać w garnku czerwonym winem, dusić ok. 15 minut. Dodać miód i gotować jeszcze przez kilka minut.
5. Całość zblendować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia.
6. Krem pistacjowy nałożyć do tartaletek. Wierzch do połowy ozdobić sosem porzeczkowym.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem