Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Beszamel

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2009-10-29
  • Beszamel

Składniki:

Przygotowanie:

Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać mąkę. Do uzyskanej jednolitej masy powoli – mieszając – wlewać ciepłe mleko. Podgrzewać, a gdy sos się zagęści, dodać sok z cytryny lub kwasek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, odstawić z ognia. Jeśli zostały grudki, trzeba sos zmiksować, po czym na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.

Sos beszamelowy można wzbogacić żółtkami, startym serem (w szczególności parmezanem) lub śmietaną, a całe danie, do którego go używamy, na koniec zapiec.

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • 28nana, 2010-01-04 15:35:31
    28nana
    4
    począwszy od żenującej anegdoty:

    mój znajomy do dziś interpretuje nazwę jako " sos bezsezamowy " ( bo w końcu nie zawiera sezamu )


    z własnego doświadczenia wiem - że niby prosty sos - ale bardzo również prosto go zepsuć przynajmniej mnie się całkiem nieźle to udaje - w szczególności robienie grudek :/

    wykorzystuję go najczęściej do zapiekania pod nim brokułów bruxelki i kalafiora ... na górę sypiąc startą mozarelle
  • basiawlg, 2010-01-28 15:02:51
    basiawlg
    Dzisiaj będę testować ten sos mam nadzieję że mi wyjdzie
    Komentarz
  • basiawlg, 2010-02-10 10:54:33
    basiawlg
    2
    Wyszedł rewelacyjnie Bałam się ale niepotrzebnie bo wyszedł smaczny i bez grudek
  • Marzeniatko, 2010-03-10 17:44:12
    Marzeniatko
    2
    bardzo smaczny sos udało mi się obejść bez grudek, więc sukcesem zakończony ;-)
  • daget, 2010-03-14 14:27:15
    daget
    5
    Rewelacyjny przepis, jasny i klarowny, a ten sok z cytryny znakomicie dodaje smaku. W końcu udało mi się stworzyć sosik bez grudek i w postaci sosu a nie jednej wielkiej kluchy. Będę do niego często wracać. Zapiekany beszamel i makaron ze szpinakiem to jest to co z mężem lubimy najbardziej.
  • Mademoiselle_Pauline, 2010-06-08 13:30:49
    Mademoiselle_Pauline
    5
    Uwielbiam ten sos
    Do mojego zawsze dodaję lampkę białego wina, dzięki czemu zyskuje fantastyczny posmak.
    Gałka muszkatołowa i sok z cytryny nie bardzo mi pasują do tego sosu, ale o gustach się nie dyskutuje
  • Sensuel, 2010-06-08 23:05:34
    Sensuel
    -1
    Dokładnie tak.Ten sosik jest boski do lasagne lub jakiś zapiekanek z ziemniakami.
    5 * za bardzo dobry i klarowny przepis.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo