Beszamel

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2009-10-29
  • Beszamel

Składniki:

Przygotowanie:

Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać mąkę. Do uzyskanej jednolitej masy powoli – mieszając – wlewać ciepłe mleko. Podgrzewać, a gdy sos się zagęści, dodać sok z cytryny lub kwasek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, odstawić z ognia. Jeśli zostały grudki, trzeba sos zmiksować, po czym na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.

Sos beszamelowy można wzbogacić żółtkami, startym serem (w szczególności parmezanem) lub śmietaną, a całe danie, do którego go używamy, na koniec zapiec.

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • 28nana, 2010-01-04 15:35:31
    28nana
    4
    począwszy od żenującej anegdoty:

    mój znajomy do dziś interpretuje nazwę jako " sos bezsezamowy " ( bo w końcu nie zawiera sezamu )


    z własnego doświadczenia wiem - że niby prosty sos - ale bardzo również prosto go zepsuć przynajmniej mnie się całkiem nieźle to udaje - w szczególności robienie grudek :/

    wykorzystuję go najczęściej do zapiekania pod nim brokułów bruxelki i kalafiora ... na górę sypiąc startą mozarelle
  • basiawlg, 2010-01-28 15:02:51
    basiawlg
    Dzisiaj będę testować ten sos mam nadzieję że mi wyjdzie
    Komentarz
  • basiawlg, 2010-02-10 10:54:33
    basiawlg
    2
    Wyszedł rewelacyjnie Bałam się ale niepotrzebnie bo wyszedł smaczny i bez grudek
  • Marzeniatko, 2010-03-10 17:44:12
    Marzeniatko
    2
    bardzo smaczny sos udało mi się obejść bez grudek, więc sukcesem zakończony ;-)
  • daget, 2010-03-14 14:27:15
    daget
    5
    Rewelacyjny przepis, jasny i klarowny, a ten sok z cytryny znakomicie dodaje smaku. W końcu udało mi się stworzyć sosik bez grudek i w postaci sosu a nie jednej wielkiej kluchy. Będę do niego często wracać. Zapiekany beszamel i makaron ze szpinakiem to jest to co z mężem lubimy najbardziej.
  • Mademoiselle_Pauline, 2010-06-08 13:30:49
    Mademoiselle_Pauline
    5
    Uwielbiam ten sos
    Do mojego zawsze dodaję lampkę białego wina, dzięki czemu zyskuje fantastyczny posmak.
    Gałka muszkatołowa i sok z cytryny nie bardzo mi pasują do tego sosu, ale o gustach się nie dyskutuje
  • Sensuel, 2010-06-08 23:05:34
    Sensuel
    -1
    Dokładnie tak.Ten sosik jest boski do lasagne lub jakiś zapiekanek z ziemniakami.
    5 * za bardzo dobry i klarowny przepis.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem