Sos słodko -kwaśny

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2009-12-28
  • Sos słodko -kwaśny

Składniki:

  • pomidory [3 kg]
  • cebula biała [1 kg]
  • papryka czerwona [2 szt.]
  • kukurydza konserwowa [1 op.] (puszka)
  • ananas [1 op.]
  • czosnek [6 ząbków]
  • chili (przyprawa) [1 łyżeczka]
  • musztarda [2 łyżki]
  • curry [2 łyżeczki]
  • pieprz czarny [1 łyżeczka] (mielonego)
  • sól [2 łyżki]
  • mąka ziemniaczana [2 łyżki]
  • cukier [1.5 szklanki]
  • ocet [0.5 szklanki]

Przygotowanie:

Cebule i obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę , gotować razem ok 1 godz . Następnie dodać pokrojone również w kostkę ananasy , paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz maki ziemniaczanej) gotować jeszcze ok 30 minut.Z soku z ananasa i mąki ziemn zrobić zaprawę , wlać do sosu i zagotować . Nałożyć w słoiki , pasteryzować .
Bardzo dobry do makaronu lub jak ktoś lubi jako dodatek do kanapek .
Smacznego .

    Śr. ocena: 4.63 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Laura Osęka - książki kulinarne

Komentarze

  • 28nana, 2009-12-28 17:32:12
    28nana
    2
    trochę przeraża mnie ilość octu i cukru ( 11 szklanek ???? - czy to by nie błąd się wkradł???? ) - ale nie będę się sprzeczać dopóki nie spróbuję

  • frezja18, 2009-12-28 20:59:38
    frezja18
    Oczywiście że nie 11 szklanek miało być 1 i 1/2 szklanki nie zauważyłam przepraszam
    Komentarz
  • Wenila, 2010-01-05 23:24:27
    Wenila
    1
    troche przeraziła mnie ilość składników, ale im wiecej tym lepiej

    dziwi mnie jednak ta mąka ziemniaczana...pierwsze słyszę!
  • iwoona, 2010-08-19 10:38:25
    iwoona
    -1
    Uwielbiam ten sos. W tym roku robiłam go drugi raz i wyszedł lepszy niż poprzednio, trening czyni mistrza
    Sos smakowo dużo lepszy niż te ze sklepowej półki w słoikach i na pewno tańszy. Ilość składników faktycznie przeraża, ale są to głównie przyprawy.
    A i z doświadczenia powiem, że 1 łyżeczka chili to stanowczo za dużo, ja daję dosłownie szczyptę, chyba że ktoś lubi mega ostro...
    A maka ziemniaczana po to by zagęścić sos.
    Polecam do ryżu z kurczakiem a makaronu z mięsem mielonym bądź konserwą w sosie własnym. Mniam
  • Mariola1961, 2013-01-04 11:03:10
    Mariola1961
    0
    Zrezygnowałam z kukurydzy ,bo mój mąż jej nie lubi i wyszło bardzo dobrze ,również polecam do kurczaka jest pychota

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką