Chleb orkiszowy z ziarnami

autor: , kategoria: chleby , dodano: 2017-09-13
  • Chleb orkiszowy z ziarnami

Składniki:

  • mąka orkiszowa [450 g]
  • mąka żytnia [70 g]
  • maślanka [200 ml]
  • ciepła woda [125 ml]
  • świeże drożdże [25 g]
  • Miękkie masło [1 łyżka]
  • cukru [1 łyżeczka]
  • soli [1.5 łyżeczki]
  • ziaren słonecznika [2 łyżki]
  • pestek dyni [2 łyżki]
  • ziaren siemienia lnianego [2 łyżki]
  • olej

Przygotowanie:

1. Rozkruszone drożdże wymieszaj z wodą (letnią), cukrem i 2 łyżkami mąki orkiszowej. Przykry, odstaw w ciepłe miejsce na ok.15 min
2.Pozostałą mąkę wymieszaj z odstawionym rozczynem (po upływie tych 15 min), maślanką, masłem i solą. Wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 h.
3.Kiedy ciasto podrośnie wymieszaj je z ziarnami. Przełóż do wysmarowanej formy (keksowej). Odstaw na 30 min.
4.Piec w nagrzanym piekarniku w 210 stopniach ok .50min.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia Gotuje z Polki.pl- Bruschetta z pomidorami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem