Ciasto na pizze + sosik

autor: , kategoria: pizze, kuchnia włoska , dodano: 2009-12-28
  • Ciasto na pizze  + sosik

Składniki:

Przygotowanie:

Nie mam cierpliwość do ciast drożdżowych ( żeby wyrastały: nie tupać, nie trzaskać drzwiami, nie kichać nie oddychać ) a w szczególności do tak prozaicznego dania jakim jest pizza...

Miałam przyjemność ( choć czy ja wiem) jeść to danie we Włoszech i muszę przyznać że w naszych pizzeriach danie to - jest wykwintne - we włoszech ( choć smaczne ) wygląda jakby ktoś do pieca razem z pizzą włożył granat: naciapane sosem, składniki ułożone bez większej kompozycji ale cóż... ich patent - mają prawo

Aha, jakiś Padre ( boss pizzeri ) wytłumaczył mi że prawdziwa włoska pizza nie ma nigdy więcej na 3 składniki ( ot taka ciekawostka - uwierzyłam bo nie miałam później możliwości sprawdzenia )



ciasto

1) nagrzać piekarnik do 250 stopni

2) mąkę przesiać, ze szczyptą soli i cukru, dodać oliwę z oliwek, wkruszyć drożdże i wyrabiać min 10 min lub dopóki sił w rękach ( im dłużej tym lepiej ) - ciasto nie może się lepić - jeśli ma taką tendencję - podsypać mąki

3) rozwałkować na blacie ( tak troszkę ) a resztę już rozciągać łapkami bezpośrednio na posypanej wcześniej odrobiną mąki blasze ( mnie ani razu nie wyszło równe koło - ale któż by na to śmiał zwracać uwagę )

3) w międzyczasie robimy sos: mały słoiczek koncentratu + szczypta soli i cukru + czosnek + zioła wymieszać

4) smarujemy sosem nasz pizzowy placek, na wierzchu układamy dowolne dodatki ( można też brzegi ciasta potraktować roztrzepanym jajkiem )

UWAGA... nie zostawiamy do wyrośnięcia, nie rozmawiamy z nim, nie chuchamy, nie dmuchamy, nie traktujemy jak śpiącego niemowlęcia! ciasto i tak wyrośnie w piekarniku

5) całość pieczemy ok 12 - 15 min ( w zależności od tego jaki kto ma piekarnik - wiadomo każdy piecze inaczej )

    Śr. ocena: 4.70 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • prowokatorka, 2009-12-28 19:48:26
    prowokatorka
    2
    Dzięki serdeczne za nowy przepis na ciasto.Zrobię go na Sylwestra ,jeżeli chodzi o sos to znam go ,jest pyszny a jeszcze pyszniejszy się staje gdy dodamy świeżych ziół.Na przykład oregano lub bazylię.Maksymalna nota za innowację w dziedzinie robienia ciasta.
  • delightful_girl, 2010-01-17 12:30:05
    delightful_girl
    1
    Świetny przepis.
    Musze koniecznie spróbować, zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Pizze uwielbiam dlatego zrobię na pewno.
    Daję 5 i przepis do ulubionych.
  • fistaszek83, 2010-01-21 13:05:37
    fistaszek83
    1
    Gratuluję!!!
    Przede wszystkim poczucia humoru Co nie znaczy, że przepis jest zły. Wręcz przeciwnie!
    1kg dobrej ironii plus odpowiednie proporcje ciasta i sukces gotowy Nic bardziej nie śmieszy, jak fachowiec uważający się za ideał.
    A pizza? To tak naprawdę: ciasto + pokaż, co lubisz/ co masz w lodówce

    Sukces to właśnie ta improwizacja za każdym razem i szczypta fantazji, tej smacznej jej wersji

    Świetny przepis i świetnie podany!
  • mamak, 2010-02-12 14:29:21
    mamak
    Przepis w taki sposób napisany,że aż chce się pizze jeść i jeść ..............mniam.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-12 14:41:25
    Berlinianka
    2
    No ja też mam łatwy przepis na ciasto
    Trzeba zaznaczyć, że za długie wyrabianie ciasta z drożdżami powoduje zbyt duże uwolnienie glutenu co skutkuje twardym ciastem jak plastelina ;D Mój TZ raz się tak w czuł, że ciasto wyglądało jak wydrążony, zgnieciony w kulę chleb xD
  • Berlinianka, 2010-02-12 14:41:55
    Berlinianka
    W smaku jak plastelina* ;D
    Komentarz
  • paula78, 2010-02-19 18:13:16
    paula78
    Co znaczy opakowanie drożdży ?świeżych czy suchych ?
    Komentarz
  • paprak, 2010-06-20 14:50:34
    paprak
    Zamierzam dzis probowac przepis i rowniez pytam o drozdze, czy sa to suche drozdze czy cale opakowanie tradycyjnych drozdzy?
    Komentarz
  • paprak, 2010-06-21 11:35:00
    paprak
    2
    No i dalam cale opakowanie suszonych drozdzy czyli 7g. W przepisie brak informacji o dodaniu do ciasta wody ale mysle, ze kazdy sie w tym polapie bez problemu. Niestety o ile przepis jest fajnie przedstawiony i az sie prosi zeby robic takie humorystyczne ciasto tak mam uwagi co do smaku. Popracowalabym nad dokladniejszymi ilosciami cukru i soli bo ciasto kompletnie nie ma smaku jak dla mnie a lubie rozne rodzaje ciast na pizze i lubie gdy placek sam w sobie jest smakowity i kazdy sie bije o spieczone rumiane brzegi. Wprawiony kucharz na pewno bedzie umial doprawic to ciasto ale poczatkujacy moze upiec plasteline w smaku i nie z racji dlugiego ugniatania.
  • jamestown, 2013-04-20 19:45:41
    jamestown
    Kiepski przepis. Co to znaczy jedno opakowanie drozdzy? Jakich drozdzy?
    Ja mam dwa opakowania swiezych drozdzy. Jedno ma 24 gramy, drugie 42.
    Z braku szklanej kuli ocenam ten przepis jako bardzo kiepski i zupelnie nieprzydatny.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe