Grzybowa carbonara z żółtkiem

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2017-09-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Grzybowa carbonara z żółtkiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Grzybowa carbonara z żółtkiem

Składniki:

  • Makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti 1 opakowanie
  • kurki (lub inne świeże grzyby) 400g
  • wędzony boczek surowy 250g
  • parmezan 100g
  • czosnek 4 ząbki
  • żółtka 4 sztuki
  • masło 30g
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu.
Kurki umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na maśle razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, aż będzie chrupiący. Dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ugotowany makaron dodaj do patelni z boczkiem. Gotuj całość ok. 1 minutę.
Wymieszaj połowę parmezanu z makaronem, podlej odrobiną wody z gotowania i mieszaj szybko, aż się zagęści. Wyłóż na każdy talerz porcję makaronu, zrób gniazdo, i połóż jajko na środku. Posyp resztą parmezanu i gruboziarnistym pieprzem.

    Śr. ocena: 0.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Węglowodany - jakie jeść żeby nie tyć

Komentarze

  • lowcatrolli, 2018-01-28 06:30:04
    lowcatrolli
    0
    Spamerska reklama a nie przepis.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką