Zupa krem z zielonych warzyw z groszkiem ptysiowym i chipsami z jarmużu

autor: , kategoria: zupy kremy , dodano: 2017-09-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa  krem z zielonych warzyw z groszkiem ptysiowym i chipsami z jarmużu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa  krem z zielonych warzyw z groszkiem ptysiowym i chipsami z jarmużu

Składniki:

  • koncentrat bulionu drobiowego Krakus
  • 1 średni por
  • liście jarmużu (około 60g po oddzieleniu łodygi i rozdrobnieniu)
  • 1 brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1,2 l wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 4 duże liście jarmużu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • śmietana 18% lub gęsty jogurt
  • groszek ptysiowy

Przygotowanie:


Oczyszczony por pokrój na talarki. Liście jarmużu oddziel od twardej łodygi i rozdrobnij. Brokuł rozkrój na nieduże różyczki. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Przygotuj bulion, łącząc 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus i 1,2 l wrzącej wody.
W garnku rozgrzej oliwę z masłem i duś na niej por. Gdy nieco zmięknie, dodaj jarmuż. Podduszone warzywa zalej bulionem i dołóż rozdrobniony brokuł. Gdy zupa się zagotuje, dorzuć ziemniaki. Po około 15 minutach warzywa powinny być miękkie. Wówczas przestudź nieco zupę i miksuj na krem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jarmuż przeznaczony na chipsy oderwij od twardych łodyg, rozdrobnij i umieść w misce, skrop oliwą
i lekko posól. Starannie mieszaj, by oliwa i sól równomiernie rozłożyły się na liściach. Następnie jarmuż ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 5-7 minut.
Zupę krem podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu, ptysiowym groszkiem i chipsami z jarmużu.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa jarzynowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką