Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2017-09-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym

Składniki:

  • 1 bagietka pszenna
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2 plastry boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • masło
  • 2 jajka
  • serek topiony kremowy MSM Mońki
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18%
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku oraz szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Bagietkę rozciąć na pół i zrumienić na patelni lub w tosterze. Plastry boczku i cebulę pokrojoną w półkrążki podsmażyć na oleju na patelni.
Serek topiony i śmietankę połączyć, podgrzewając w rondelku na małym ogniu. Dodać kurkumę, oraz sól i pieprz do smaku.
Z folii spożywczej wyciąć kwadrat i na środku wysmarować go cienka warstwą masła. Tak przygotowaną folię umieścić w filiżance lub w małym słoiczku, nieposmarowaną stroną do dna. Do folii z masłem wybić jajko, zebrać rogi folii i związać nitką lub dratwą blisko jajka. Tak przygotowane jajko włożyć do rondelka z wrząca wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez 3,5 minuty. Wykonać tę sama czynność z drugim jajkiem. Wyciągnąć z wody, rozciąć folię przy sznurku i wyłożyć jajka na tosty z podsmażonym boczkiem i cebulą. Polać gorącym sosem serowym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: parówki w cieście francuskim

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką