Chrupiące gofry

autor: , kategoria: inne desery, dodano: 2009-12-29
  • Mniam: 25
    Mniam zdjęcie! Chrupiące gofry
    Mniam: 25
    Mniam zdjęcie! Chrupiące gofry

Składniki:

Przygotowanie:

Rozgrzać gofrownicę. Przygotować dwa spore naczynia. W jednym wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę. W drugim białka ubić na sztywna pianę. Przełożyć pianę do naczynia z ubitą resztą składników i delikatnie wymieszać.
Nakładamy porcję ciasta, zamykamy gofrownicę i pieczemy na rumiano- około 2-3 minut(trzeba sprawdzać, bo każda gofrownica inaczej piecze i czas może być trochę inny), podawać z ulubionymi dodatkami(cukier puder, owoce, dżem, bita śmietana itp).
Generalnie trzeba pamiętać o zasadzie-im większą moc ma gofrownica tym gofry będą bardziej chrupiące i szybciej się upieką.
Przed pieczeniem, a potem co kilka gofrów warto posmarować wnętrze gofrownicy pędzlem zamoczonym w oleju.

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 28 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • AgaZ, 2009-12-29 11:41:56
    AgaZ
    Czy możesz mi polecić jakiś konkretny model gofrownicy? Twoje gofry wyglądają bosko. Muszę wypróbować Twój przepis. Idzie do ulubionych
    Komentarz
  • vesenka, 2009-12-29 12:29:49
    vesenka
    Mam gofrownicę Dezal. Model 301.4. Polecam, jest bezkonkurencyjna.
    Komentarz
  • shiral, 2009-12-29 14:42:48
    shiral
    2
    Ciasto dobrze jest wstawić do lodówki przed pieczenie choć na 15 min. Żółtek dodaje o jedno mniej.Najlepiej do takich gofrów nadają się gofrownice o mocy 1000W i powyżej.
  • vril, 2009-12-29 15:24:54
    vril
    Potwierdzam, ten model Dezala jest swietny, gofy wychodza zawodowe - ciezka jak diabli ale o to chodzi
    Komentarz
  • m.a.r.t.a, 2010-01-10 13:18:01
    m.a.r.t.a
    Uwielbiam cieplutkie gofry z dużą ilością bitej śmietany i dodatkami. Jak jestem nad morzem nie ma dnia abym nie spróbowała chociaż jednego gofra. Raz sobie zaserwowałam wersję Barman: bita śmietana, 3 rodzaje owoców (malina, jabłko w żelu, arbuz), sos tiramisu, posypka (pałeczki kolorowe)- niebo w gębie!

    Od dłuższego czasu przymierzam się do kupna własnej gofrownicy i na pewno robiąc gofry wezmę ten przepis pod uwagę.

    Najbardziej się cieszę z tego, że mój mąż za nimi nie przepada i wszystko będzie moje!
    Komentarz
  • juras23k, 2010-01-19 23:30:45
    juras23k
    przepis wygląda ciekawie chociaż ja chyba wolę gofry bardziej miekkie.może kiedyś wypróbuję i ten przepis.
    Komentarz
  • vesenka, 2010-01-20 09:41:36
    vesenka
    bardziej miękkie gofry wyjdą jak gofrownica będzie miała mniejszą moc Albo jak się doda więcej cukru lub, zamiast ubijać oddzielnie białka, doda się od razu całe jajka.
    Komentarz
  • karolcia198506, 2010-01-20 20:40:46
    karolcia198506
    2
    Długo szukałam przepisu na chrupiące gofry, te są pyszne robię je bardzo często na kolację
  • kasiasiar, 2010-02-01 16:19:05
    kasiasiar
    3
    Najlepsze sa stare żeliwne gofrownice, niestety takie to juz chyba można dostać tylko w spadku ...
    Po upieczeniu dobrze jest klaśc gofry na kratce lub cienką krawędzią tak aby sie nie zaparzyly

    Uwielbiam gofry nawet bez żadnych dodatków
  • Martilla, 2010-02-17 12:04:07
    Martilla
    2
    Gofry mogłabym jeść na okrągło. Niestety aktualnie jestem na diecie więc pozostaje mi obejść się smakiem. Ale sama robię z tego przepisu i wychodzą rewelacyjne dlatego 5+
  • ewelinap5, 2010-02-23 19:23:51
    ewelinap5
    4
    Gofry wg przepisu wyszły bardzo smaczne choć nie mam tak wysokiej mocy gofrownicy. Zamiast zwykłego cukru dałam cukier puder. Bardzo dobry przepis
  • Soso, 2010-03-01 15:09:32
    Soso
    Zrobiłam gofry według tego przepisu, rzeczywiście są chrupiące, nie smakują jednak jak takie 'kupne'. wie ktoś może jak taki efekt osiągnąć? Wdzięczna będę za porady

    Komentarz
  • vesenka, 2010-03-03 18:28:01
    vesenka
    dla mnie kupne są zbyt słodkie. Jeśli chcesz osiągnąć smak gofra z budki to proponuję dać więcej cukru, a część mleka zastąpić śmietaną
    Komentarz
  • skarbiatko, 2010-03-24 17:54:23
    skarbiatko
    Jestem zachwycona tym przepisem,a gofry wyglądają bardzo apetycznie.
    Komentarz
  • Kattarina, 2010-03-30 15:01:08
    Kattarina
    3
    Stosuje taki sam przepis- prosty i niezawodny.
    Chrupiace gofry smakuja jak te, ktore pamietam z dziecinstwa- kupowalam je w malej cukierni, po drodze ze szkoly
  • czarnazuzia1, 2010-03-30 16:02:18
    czarnazuzia1
    1
    Twoje przepisy sa niezawodne ,korzystalam z nich juz wczesniej czytajac Twojego bloga
  • gryx82, 2010-03-30 18:51:31
    gryx82
    2
    Kolejny niezawodny przepis Pani Vesenki Uwielbiam chrupiące gofry, a przepis ten to podstawa sukcesu (o gofrownicy swojej nie wspomnę, coby ciśnienia sobie nie podnosić).
  • Luba, 2010-03-30 19:05:50
    Luba
    0
    Zrobiłyśmy z córką te gofry, są rewelacyjne, mnie zawsze wychodziły miękkie a te są naprawdę chrupiące
  • uparta Marti, 2010-03-30 19:28:17
    uparta Marti
    4
    nie no jak widzę takie cuda to wymiękam i dałabym 10 gwiazdek. gofry uwielbiam , z nutella i bitą smietną są mega kaloryczne ale bezkonkurencyjne u mie zawsze gumowe wychodzą,ale spróbuje z tego przepisu jak mówicie ze wychodzą chrupiące
  • Pin up girl, 2010-03-30 19:35:18
    Pin up girl
    0
    Generalnie nieczęsto pojawiam się w kuchni, ale gofry jadłam ostatni raz w podstawówce (taaa, kiedy to było...) i dzięki temu przepisowi udało mi się przyrządzić własne. Prosto, szybko i przyjemnie.
    Polecam
  • aga3331, 2010-03-30 23:07:01
    aga3331
    2
    No i super ;-)
    Nie jestem zbyt dobra w kuchni ale przepis super zrozumiały i nie skomplikowany
    Wyszły pyszne uwielbiam je
  • Fenris, 2010-03-31 22:43:19
    Fenris
    Szukałam niedawno przepisu na naleśniki znalazłam, a wyglądają pysznie
    Komentarz
  • Fenris, 2010-03-31 22:43:58
    Fenris
    O gofry mi oczywiście chodziło, a nie naleśniki
    Komentarz
  • Vaniilla18, 2010-05-27 10:04:09
    Vaniilla18
    1
    ` Bardzo lubię gofry - świetny przepis! , )
    Niekiedy lubię posypać odrobinę kakaa przed
    zapieczeniem , wychodzą także pyszne .

    Pozdrawiam ii smacznego , ))
  • bambooko, 2010-05-31 14:33:16
    bambooko
    2
    Świetny przepis. Jeszcze nigdy nie jadłam tak chrupiących gofrów. Polecam
  • asuku, 2010-06-18 23:30:04
    asuku
    0
    Z każdym kolejnym przepisem na gofry utwierdzam się w przekonaniu, że życie bez gofrownicy jest pozbawione wspaniałych doznań kulinarnych - koniecznie muszę kiedyś sobie sprawić taką maszynę (wtedy będę cały czas robiła gofry!).
  • tyniunia123, 2010-07-01 08:27:09
    tyniunia123
    1
    Przepyszne gofry
  • miskowa, 2010-07-01 10:46:37
    miskowa
    1
    dostajesz ode mnie smakmistrza, bo długi czas szukałam przepisu na gofry, które nie będą gumowate i dzięki tobie wreszcie się udało. Pyszny przepis.
  • blonde_hair, 2010-08-01 20:12:05
    blonde_hair
    1
    Robiłam te gofry dzisiaj na podwieczorek...są rewelacyjneSmaczne i chrupiące. Polecam!
  • ineczka25, 2010-08-06 09:43:51
    ineczka25
    1
    Wczoraj robiłam! P Y C H O T K A !!!!!!
  • allesi, 2010-08-07 09:57:10
    allesi
    -1
    A jaką mąkę do tych gofrów dodać?
  • vesenka, 2010-08-07 10:08:10
    vesenka
    Ten przepis wstawiałam jeszcze przed dietą więc dałam zwykłą mąkę tortową. Najsmaczniejsze wychodzą z mąki typów 450-550.
    Ostatnio zrobiłam z pszennej pełnoziarnistej, resztę przepisu przerobiłam na dietę i też były pyszne chociaż mniej chrupiące) Jak odkopię zdjęcia to wstawię przepis
    Komentarz
  • allesi, 2010-08-08 23:05:06
    allesi
    vesenka - byłoby świetnie! Czekam na przepisik w takim razie, a jutro wypróbuję ten
    Komentarz
  • m_ilka17, 2010-09-01 21:51:22
    m_ilka17
    3
    Gofry rewelacyjne, porównywalne do tych z nad morza, a robiłam je na zwykłej, taniej gofrownicy. Wiem, że już nigdy nie będę robiła gofrów z innego przepisu niż Twój. Wyszły chrupkie i pyszne.
  • Kofeina w RedBullach, 2010-11-10 00:29:46
    Kofeina w RedBullach
    Wypróbuję przepis na pewno, ale mam jedno pytanie czy cukier puder zamiast cukru kryształu naprawdę dodaje chrupkości ?
    Komentarz
  • vesenka, 2010-11-10 14:01:26
    vesenka
    To nie tak. Ja daję do ciasta cukier kryształ i gofry są bardzo chrupkie. Tu chodzi o ilość. Jak dasz za dużo cukru (obojętnie jakiego) gofry będą gumowate
    Komentarz
  • affen, 2010-11-17 00:20:22
    affen
    1
    Zrobiłam gofry i wyszły nawet dobre, ale wcale nie były chrupiące, mimo że mam dobra gofrownicę Dezal no cóż może nie mam szczęścia do gofrów
  • vesenka, 2010-11-17 21:35:35
    vesenka
    a jak je studzisz? Na kratce?
    Komentarz
  • affen, 2010-11-17 22:46:42
    affen
    tak studziłam na kratce a gdy nie były już parząco gorące to położyłam na talerz, ale chrupkie nie były niestety
    Komentarz
  • dra, 2011-01-03 21:09:50
    dra
    1
    Ja postanowiłam znów zrobić gofry,ale niestety ja chyba szczęścia nie mam,nie wyszły wcale chrupiące.
  • vesenka, 2011-01-03 22:09:08
    vesenka
    dra,a jaką moc ma Twoja gofrownica?
    Komentarz
  • dra, 2011-01-18 12:10:45
    dra
    1200W
    A dostałam przepis od cioci,i te wychodzą fajnie o wiele lepiej niż z tego przepisu.
    Komentarz
  • vesenka, 2011-03-05 17:46:30
    vesenka
    Cóż, Dra, na przyszłość proponuję omijać moje przepisy z daleka, bo, jak widać, zupełnie co innego nam smakuje. Nie chcę Cię narażać na kolejny kulinarny niewypał na 1*
    Komentarz
  • aleksaa, 2011-03-06 14:50:06
    aleksaa
    1
    ja się przyznam że tez już 2x próbowałam Twoj przepis i gofry zbyt chrupkie nie były. W dodatku, w obu przypadkach, zdarzyło się ze tak mocno ciasto skleiło mi gofrownicę, ze 2x połamałam plastikowy zacisk, gdzie za nowy zapłaciłam 50zł...
    ale zjadłam je z przyjemnością, także 4*
  • roxi:*, 2011-04-13 16:03:31
    roxi:*
    1
    Uwielbiam gofry z tego przepisu, moja cała rodzina też je ubóstwia, nawet babcia która jest wyjątkowo wybredna . Gofry wychodzą chrupiące, ale nie za twarde. Dodam, że piekę w zwykłym opiekaczu z wymiennymi wkładkami m.in. do gofrów. Odnosząc się do postu wyżej, jeszcze nigdy gofry mi nie skleiły sprzętu, ale przed pierwszym pieczeniem zawsze pędzelkiem rozprowadzam olej.
  • mogru, 2012-03-26 19:20:29
    mogru
    ten olej w przepisie jest do ciasta czy do smarowania gofrownicy w trakcie pieczenia gofrów ??
    Komentarz
  • vesenka, 2012-03-27 10:42:15
    vesenka
    olej dajesz do ciasta
    Komentarz
  • loud, 2012-05-21 17:35:45
    loud
    0
    Oooo o taki przepis mi chodziło!
    Gofry cudne!
    Tylko wychodzi 300 kcal na sztukę więc dla mnie, dietującej się osoby to za dużo ;(
    Rodzinka zaś skorzystała
    Dzięki Vesenka
  • ewelline, 2012-09-06 02:10:17
    ewelline
    1
    Robiłam gofry z Twojego przepisu kilka dni temu. Nie pomyślałam ze może być za dużo i zrobiłam w takich proporcjach jak podałaś Spora porcja wyszła... ale to nic nie szkodzi

    Kopiłam miesiąc temu gofrownice i szukam tego idealnego przepisu. Z tego przepisu gofry są bardzo smaczne ale jednak nie najsmaczniejsze i nie najbardziej chrupiące.
    Minusem w tych gofrach jest to ze przywierają do gofrownicy, do naoliwionej i nie. Może wina jest w mojej gofrownicy, ale z innych przepisów nie przywierały.

    Podsumowując, bardzo dobre gofry.

  • L I L Y, 2013-03-09 11:32:53
    L I L Y
    1
    Wypróbowałam kilka przepisów, ale ten jest najlepszy! Gofry wychodzą chrupiące i pyszne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Łabędzie z bitą śmietaną  (
  • Mniam: 2
    Kasza jaglana z kurczakiem, marchewką i mlekiem kokosowym
  • Mniam: 3
    Ratatuj
  • Mniam: 1
    Sałątka pieczarkowa

Zamknij