Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Chrupiące gofry

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2009-12-29
  • Mniam: 26
    Mniam zdjęcie! Chrupiące gofry
    Mniam: 26
    Mniam zdjęcie! Chrupiące gofry

Składniki:

Przygotowanie:

Rozgrzać gofrownicę. Przygotować dwa spore naczynia. W jednym wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę. W drugim białka ubić na sztywna pianę. Przełożyć pianę do naczynia z ubitą resztą składników i delikatnie wymieszać.
Nakładamy porcję ciasta, zamykamy gofrownicę i pieczemy na rumiano- około 2-3 minut(trzeba sprawdzać, bo każda gofrownica inaczej piecze i czas może być trochę inny), podawać z ulubionymi dodatkami(cukier puder, owoce, dżem, bita śmietana itp).
Generalnie trzeba pamiętać o zasadzie-im większą moc ma gofrownica tym gofry będą bardziej chrupiące i szybciej się upieką.
Przed pieczeniem, a potem co kilka gofrów warto posmarować wnętrze gofrownicy pędzlem zamoczonym w oleju.

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 28 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto winogronowe

Komentarze

  • AgaZ, 2009-12-29 11:41:56
    AgaZ
    Czy możesz mi polecić jakiś konkretny model gofrownicy? Twoje gofry wyglądają bosko. Muszę wypróbować Twój przepis. Idzie do ulubionych
    Komentarz
  • vesenka, 2009-12-29 12:29:49
    vesenka
    Mam gofrownicę Dezal. Model 301.4. Polecam, jest bezkonkurencyjna.
    Komentarz
  • shiral, 2009-12-29 14:42:48
    shiral
    2
    Ciasto dobrze jest wstawić do lodówki przed pieczenie choć na 15 min. Żółtek dodaje o jedno mniej.Najlepiej do takich gofrów nadają się gofrownice o mocy 1000W i powyżej.
  • vril, 2009-12-29 15:24:54
    vril
    Potwierdzam, ten model Dezala jest swietny, gofy wychodza zawodowe - ciezka jak diabli ale o to chodzi
    Komentarz
  • m.a.r.t.a, 2010-01-10 13:18:01
    m.a.r.t.a
    Uwielbiam cieplutkie gofry z dużą ilością bitej śmietany i dodatkami. Jak jestem nad morzem nie ma dnia abym nie spróbowała chociaż jednego gofra. Raz sobie zaserwowałam wersję Barman: bita śmietana, 3 rodzaje owoców (malina, jabłko w żelu, arbuz), sos tiramisu, posypka (pałeczki kolorowe)- niebo w gębie!

    Od dłuższego czasu przymierzam się do kupna własnej gofrownicy i na pewno robiąc gofry wezmę ten przepis pod uwagę.

    Najbardziej się cieszę z tego, że mój mąż za nimi nie przepada i wszystko będzie moje!
    Komentarz
  • juras23k, 2010-01-19 23:30:45
    juras23k
    przepis wygląda ciekawie chociaż ja chyba wolę gofry bardziej miekkie.może kiedyś wypróbuję i ten przepis.
    Komentarz
  • vesenka, 2010-01-20 09:41:36
    vesenka
    bardziej miękkie gofry wyjdą jak gofrownica będzie miała mniejszą moc Albo jak się doda więcej cukru lub, zamiast ubijać oddzielnie białka, doda się od razu całe jajka.
    Komentarz
  • karolcia198506, 2010-01-20 20:40:46
    karolcia198506
    2
    Długo szukałam przepisu na chrupiące gofry, te są pyszne robię je bardzo często na kolację
  • kasiasiar, 2010-02-01 16:19:05
    kasiasiar
    3
    Najlepsze sa stare żeliwne gofrownice, niestety takie to juz chyba można dostać tylko w spadku ...
    Po upieczeniu dobrze jest klaśc gofry na kratce lub cienką krawędzią tak aby sie nie zaparzyly

    Uwielbiam gofry nawet bez żadnych dodatków
  • Martilla, 2010-02-17 12:04:07
    Martilla
    2
    Gofry mogłabym jeść na okrągło. Niestety aktualnie jestem na diecie więc pozostaje mi obejść się smakiem. Ale sama robię z tego przepisu i wychodzą rewelacyjne dlatego 5+
  • ewelinap5, 2010-02-23 19:23:51
    ewelinap5
    4
    Gofry wg przepisu wyszły bardzo smaczne choć nie mam tak wysokiej mocy gofrownicy. Zamiast zwykłego cukru dałam cukier puder. Bardzo dobry przepis
  • Soso, 2010-03-01 15:09:32
    Soso
    Zrobiłam gofry według tego przepisu, rzeczywiście są chrupiące, nie smakują jednak jak takie 'kupne'. wie ktoś może jak taki efekt osiągnąć? Wdzięczna będę za porady

    Komentarz
  • vesenka, 2010-03-03 18:28:01
    vesenka
    dla mnie kupne są zbyt słodkie. Jeśli chcesz osiągnąć smak gofra z budki to proponuję dać więcej cukru, a część mleka zastąpić śmietaną
    Komentarz
  • skarbiatko, 2010-03-24 17:54:23
    skarbiatko
    Jestem zachwycona tym przepisem,a gofry wyglądają bardzo apetycznie.
    Komentarz
  • Kattarina, 2010-03-30 15:01:08
    Kattarina
    3
    Stosuje taki sam przepis- prosty i niezawodny.
    Chrupiace gofry smakuja jak te, ktore pamietam z dziecinstwa- kupowalam je w malej cukierni, po drodze ze szkoly
  • czarnazuzia1, 2010-03-30 16:02:18
    czarnazuzia1
    1
    Twoje przepisy sa niezawodne ,korzystalam z nich juz wczesniej czytajac Twojego bloga
  • gryx82, 2010-03-30 18:51:31
    gryx82
    2
    Kolejny niezawodny przepis Pani Vesenki Uwielbiam chrupiące gofry, a przepis ten to podstawa sukcesu (o gofrownicy swojej nie wspomnę, coby ciśnienia sobie nie podnosić).
  • Luba, 2010-03-30 19:05:50
    Luba
    0
    Zrobiłyśmy z córką te gofry, są rewelacyjne, mnie zawsze wychodziły miękkie a te są naprawdę chrupiące
  • uparta Marti, 2010-03-30 19:28:17
    uparta Marti
    4
    nie no jak widzę takie cuda to wymiękam i dałabym 10 gwiazdek. gofry uwielbiam , z nutella i bitą smietną są mega kaloryczne ale bezkonkurencyjne u mie zawsze gumowe wychodzą,ale spróbuje z tego przepisu jak mówicie ze wychodzą chrupiące
  • Pin up girl, 2010-03-30 19:35:18
    Pin up girl
    0
    Generalnie nieczęsto pojawiam się w kuchni, ale gofry jadłam ostatni raz w podstawówce (taaa, kiedy to było...) i dzięki temu przepisowi udało mi się przyrządzić własne. Prosto, szybko i przyjemnie.
    Polecam
  • aga3331, 2010-03-30 23:07:01
    aga3331
    2
    No i super ;-)
    Nie jestem zbyt dobra w kuchni ale przepis super zrozumiały i nie skomplikowany
    Wyszły pyszne uwielbiam je
  • Fenris, 2010-03-31 22:43:19
    Fenris
    Szukałam niedawno przepisu na naleśniki znalazłam, a wyglądają pysznie
    Komentarz
  • Fenris, 2010-03-31 22:43:58
    Fenris
    O gofry mi oczywiście chodziło, a nie naleśniki
    Komentarz
  • Vaniilla18, 2010-05-27 10:04:09
    Vaniilla18
    1
    ` Bardzo lubię gofry - świetny przepis! , )
    Niekiedy lubię posypać odrobinę kakaa przed
    zapieczeniem , wychodzą także pyszne .

    Pozdrawiam ii smacznego , ))
  • bambooko, 2010-05-31 14:33:16
    bambooko
    2
    Świetny przepis. Jeszcze nigdy nie jadłam tak chrupiących gofrów. Polecam
  • asuku, 2010-06-18 23:30:04
    asuku
    0
    Z każdym kolejnym przepisem na gofry utwierdzam się w przekonaniu, że życie bez gofrownicy jest pozbawione wspaniałych doznań kulinarnych - koniecznie muszę kiedyś sobie sprawić taką maszynę (wtedy będę cały czas robiła gofry!).
  • tyniunia123, 2010-07-01 08:27:09
    tyniunia123
    1
    Przepyszne gofry
  • miskowa, 2010-07-01 10:46:37
    miskowa
    1
    dostajesz ode mnie smakmistrza, bo długi czas szukałam przepisu na gofry, które nie będą gumowate i dzięki tobie wreszcie się udało. Pyszny przepis.
  • blonde_hair, 2010-08-01 20:12:05
    blonde_hair
    1
    Robiłam te gofry dzisiaj na podwieczorek...są rewelacyjneSmaczne i chrupiące. Polecam!
  • ineczka25, 2010-08-06 09:43:51
    ineczka25
    1
    Wczoraj robiłam! P Y C H O T K A !!!!!!
  • allesi, 2010-08-07 09:57:10
    allesi
    -1
    A jaką mąkę do tych gofrów dodać?
  • vesenka, 2010-08-07 10:08:10
    vesenka
    Ten przepis wstawiałam jeszcze przed dietą więc dałam zwykłą mąkę tortową. Najsmaczniejsze wychodzą z mąki typów 450-550.
    Ostatnio zrobiłam z pszennej pełnoziarnistej, resztę przepisu przerobiłam na dietę i też były pyszne chociaż mniej chrupiące) Jak odkopię zdjęcia to wstawię przepis
    Komentarz
  • allesi, 2010-08-08 23:05:06
    allesi
    vesenka - byłoby świetnie! Czekam na przepisik w takim razie, a jutro wypróbuję ten
    Komentarz
  • m_ilka17, 2010-09-01 21:51:22
    m_ilka17
    3
    Gofry rewelacyjne, porównywalne do tych z nad morza, a robiłam je na zwykłej, taniej gofrownicy. Wiem, że już nigdy nie będę robiła gofrów z innego przepisu niż Twój. Wyszły chrupkie i pyszne.
  • Kofeina w RedBullach, 2010-11-10 00:29:46
    Kofeina w RedBullach
    Wypróbuję przepis na pewno, ale mam jedno pytanie czy cukier puder zamiast cukru kryształu naprawdę dodaje chrupkości ?
    Komentarz
  • vesenka, 2010-11-10 14:01:26
    vesenka
    To nie tak. Ja daję do ciasta cukier kryształ i gofry są bardzo chrupkie. Tu chodzi o ilość. Jak dasz za dużo cukru (obojętnie jakiego) gofry będą gumowate
    Komentarz
  • affen, 2010-11-17 00:20:22
    affen
    1
    Zrobiłam gofry i wyszły nawet dobre, ale wcale nie były chrupiące, mimo że mam dobra gofrownicę Dezal no cóż może nie mam szczęścia do gofrów
  • vesenka, 2010-11-17 21:35:35
    vesenka
    a jak je studzisz? Na kratce?
    Komentarz
  • affen, 2010-11-17 22:46:42
    affen
    tak studziłam na kratce a gdy nie były już parząco gorące to położyłam na talerz, ale chrupkie nie były niestety
    Komentarz
  • dra, 2011-01-03 21:09:50
    dra
    1
    Ja postanowiłam znów zrobić gofry,ale niestety ja chyba szczęścia nie mam,nie wyszły wcale chrupiące.
  • vesenka, 2011-01-03 22:09:08
    vesenka
    dra,a jaką moc ma Twoja gofrownica?
    Komentarz
  • dra, 2011-01-18 12:10:45
    dra
    1200W
    A dostałam przepis od cioci,i te wychodzą fajnie o wiele lepiej niż z tego przepisu.
    Komentarz
  • vesenka, 2011-03-05 17:46:30
    vesenka
    Cóż, Dra, na przyszłość proponuję omijać moje przepisy z daleka, bo, jak widać, zupełnie co innego nam smakuje. Nie chcę Cię narażać na kolejny kulinarny niewypał na 1*
    Komentarz
  • aleksaa, 2011-03-06 14:50:06
    aleksaa
    1
    ja się przyznam że tez już 2x próbowałam Twoj przepis i gofry zbyt chrupkie nie były. W dodatku, w obu przypadkach, zdarzyło się ze tak mocno ciasto skleiło mi gofrownicę, ze 2x połamałam plastikowy zacisk, gdzie za nowy zapłaciłam 50zł...
    ale zjadłam je z przyjemnością, także 4*
  • roxi:*, 2011-04-13 16:03:31
    roxi:*
    1
    Uwielbiam gofry z tego przepisu, moja cała rodzina też je ubóstwia, nawet babcia która jest wyjątkowo wybredna . Gofry wychodzą chrupiące, ale nie za twarde. Dodam, że piekę w zwykłym opiekaczu z wymiennymi wkładkami m.in. do gofrów. Odnosząc się do postu wyżej, jeszcze nigdy gofry mi nie skleiły sprzętu, ale przed pierwszym pieczeniem zawsze pędzelkiem rozprowadzam olej.
  • mogru, 2012-03-26 19:20:29
    mogru
    ten olej w przepisie jest do ciasta czy do smarowania gofrownicy w trakcie pieczenia gofrów ??
    Komentarz
  • vesenka, 2012-03-27 10:42:15
    vesenka
    olej dajesz do ciasta
    Komentarz
  • loud, 2012-05-21 17:35:45
    loud
    0
    Oooo o taki przepis mi chodziło!
    Gofry cudne!
    Tylko wychodzi 300 kcal na sztukę więc dla mnie, dietującej się osoby to za dużo ;(
    Rodzinka zaś skorzystała
    Dzięki Vesenka
  • ewelline, 2012-09-06 02:10:17
    ewelline
    1
    Robiłam gofry z Twojego przepisu kilka dni temu. Nie pomyślałam ze może być za dużo i zrobiłam w takich proporcjach jak podałaś Spora porcja wyszła... ale to nic nie szkodzi

    Kopiłam miesiąc temu gofrownice i szukam tego idealnego przepisu. Z tego przepisu gofry są bardzo smaczne ale jednak nie najsmaczniejsze i nie najbardziej chrupiące.
    Minusem w tych gofrach jest to ze przywierają do gofrownicy, do naoliwionej i nie. Może wina jest w mojej gofrownicy, ale z innych przepisów nie przywierały.

    Podsumowując, bardzo dobre gofry.

  • L I L Y, 2013-03-09 11:32:53
    L I L Y
    1
    Wypróbowałam kilka przepisów, ale ten jest najlepszy! Gofry wychodzą chrupiące i pyszne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem