Ekspresowe ciasto z pigwową konfiturą pod bezową pierzynką

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2017-10-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ekspresowe ciasto z pigwową konfiturą pod bezową pierzynką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ekspresowe ciasto z pigwową konfiturą pod bezową pierzynką

Składniki:

  • • owoce pigwowca – 2 kg po obraniu i wydrążeniu
  • • cukier – 1 kg
  • • sok z wyciśniętej cytryny – 2 łyżeczki
  • • cynamon – 1 łyżeczka
  • • imbir – 1 łyżeczka
  • • gotowy jasny spód tortowy (np. Dan Cake)
  • • cukier 50 g
  • • białka jajek – 4 sztuki
  • • szczypta soli

Przygotowanie:

Owoce pigwowca włożyć do garnka, zasypać cukrem. Gotować tak długo, aż owoce się rozpadną. Dodać cynamon i imbir. Zagotowane owoce zmiksować, dodać sok z cytryny. Konfiturę pozostawić do wystygnięcia. Gotowy spód jasny Dan Cake posmarować grubą warstwą wystudzonej konfitury i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie w misce ubić białka z odrobiną soli, w trakcie ubijania dodać cukier. Gotową pianę wyłożyć na wierzch ciasta z konfiturą. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni i zapiekać ciasto przez chwilę do uzyskania pięknego, złotego koloru pianki.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z rosą

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem