Kurczak pieczony

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2009-10-29
  • Kurczak pieczony

Składniki:

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć w środku i z zewnątrz solą, pierzem, curry, majerankiem i estragonem. Odstawić do lodówki na 24 godz. Po tym czasie kurczaka nałożyć na butelkę (np. po piwie lub soku owocowym) z wodą. Ustawić pionowo butelkę z kurczakiem w metalowej miseczce i wszystko razem umieścić w piekarniku nagrzanym do 180°C, piec ok. półtorej godziny. Tłuszczem z pieczenia polewać często kurczaka. Gotowego kurczaka podać z ryżem na sypko i z surówką.

    Śr. ocena: 4.63 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 110 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • paulina150528, 2010-01-16 16:09:17
    paulina150528
    1
    Szczerze rozbawił mnie ten pomysł z butelką,nigdy wcześniej się z nim nie spotkałam
    Wypróbuje przy najbliższej okazji.

    Jednak jak dla mnie troszkę za mało przypraw. Dorzuciłabym od siebie kolendre , tymianek no i czosnek obowiązkowo
  • malinka118, 2010-01-16 16:55:19
    malinka118
    2
    Znam ten patent z butelką, ale jeszcze lepszy jest gdy w środku jest piwo. I do kurczaka obowiązkowo czosnek, bez niego jest bez wyrazu moim zdaniem.
  • Yoolia, 2010-01-16 20:06:36
    Yoolia
    1
    Polecam, kurczak tak upieczony jest świetny, mięsko jest wilgotne. Ja tez czosnkowa jestem i tegu mi tu brakuje. Poza tym super!!!
  • mww, 2010-05-04 11:48:43
    mww
    1
    Stary, wypróbowany przepis.. ja przyprawionego kurczaka zostawiam w lodówce do następnego dnia, czosnek obowiązkowo....

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)