Ryż z cebulką.

autor: , kategoria: dania z ryżu , dodano: 2009-12-29
  • Ryż z cebulką.

Składniki:

Przygotowanie:

Na teflonową patelnię wlewamy olej i dodajemy cebulę i szklimy. Wsypujemy surowy ryż i smażymy aż ryż zrobi się przezroczysty - ok. 3-5 minut ciągle mieszając. Dolewamy wody i dodajemy:

W wersji dla leniwych: kostkę rosołową dobiową.

Dla smakoszy przyprawy:

Zioła prowansalskie, paprykę czerwoną, curry, sól, pieprz, gałkę muszkatułową i odrobinę kurkumy (jeśli chcemy uzyskać żółty kolor).

Dusimy ok 20 minut, aż cała woda się wchłonie. Jeśli będzie twardy można dusić dłużej dolewając wody.

Podawać jako dodatek do drobiu. Lub jako samodzielne danie.

    Śr. ocena: 3.75 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • shiral, 2010-01-07 17:55:02
    shiral
    2
    Chyba jednak za dużo tych przypraw, bynajmniej dla mnie. Głównie czuć przyprawy, które powodują zanik smaku samej w sobie cebulki, a szkoda. Mimo to dla eksplozji smaków jest do dobre danie.
  • vril, 2010-01-07 23:37:52
    vril
    1
    Popieram - przedobrzone z przyprawami. Ziola plus galka - nie, nie ta bajka. W tym przepisie ryz z cebula przestaje byc ryzem z cebula, a jest baza dla mixu przypraw - mozliwe, ze taki jest zamysl, jednak mnie nie przekonuje.
  • malinka118, 2010-01-08 10:07:20
    malinka118
    My z mężem uwielbiamy takie połączenie. Zawsze można zmniejszyć liczbę przypraw, żeby znaleźć swój smak. Najbardziej czuć cebulkę, gdy zamiast przypraw użyjemy kostki rosołowej.
    Komentarz
  • Ashira, 2010-01-09 16:26:19
    Ashira
    1
    za dużo...
    moje kubki smakowe od samego czytania powariowały...
    te wszystkie przyprawy jak najbardziej cudowne ale zabijają swój smak nawzajem. powstaje jedna wielka chaotyczna masa.
    przepis byłby dobry, gdyby podzielić te przyprawy na powiedzmy jakieś "grupy" smakowe...
    a kostka rosołowa ma dla mnie zbyt sztuczny smak w tego typu daniach, najlepiej zalać bulionem domowej roboty.
  • malinka118, 2010-01-09 16:33:14
    malinka118
    Ashira kostka jest alternatywą dla leniwych. A Przyprawy to rzecz gustu, ale najlepiej spróbować zrobić i znaleźc swój smak.
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-11 14:30:31
    hania811
    1
    Zamysł dobry, jestem jak najbardziej za przygotowywaniem ryżu na sposób risotto, jednak zgadzam się w powyższymi wpisami...zdecydowanie nie ten dobór przypraw.
    Jaj curry i kurkuma to nie zioła prowansalskie i gałka.
    Nie pasują do siebie zupełnie.

    A wodę polecam dolewać stopniowo. Ryż wyjdzie smaczniejszy i będzie pewność że nie przedobrzymy z wodą.
    Lepiej mieć to pod kontrolą.



  • Sensuel, 2010-05-31 15:31:09
    Sensuel
    1
    Zrobiłam,ale dodałam tylko curry z przypraw i odrobinkę kukrumy dla kolorku.Od siebie dałm ciut papryki czerwonej słodkiej.Zioła prowansalskie i gałka to jakoś mi już za dużo było i nie pasowało za bardzo.
    I zwiększyłm ilość cebulki bo my uwielbiamy.
    Danie zasadniczo brdzo dobre
  • pysiamn, 2010-05-31 21:41:11
    pysiamn
    2
    Tak zrobiony ryż z cebulką to podstawa prawdziwego Risotto Madiolanskiego ...Pychota z różnymi dodatkami np grzybami (najleiej suszone borowiki) W prawdziwym rzepisie mediolanskim są inne przyprawy i obowiązkowo odrobina białego winka :P polecam skosztować

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem