Ciasto śliwkowe z polewą bezową

autor: , kategoria: desery owocowe , dodano: 2017-10-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto śliwkowe z polewą bezową
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto śliwkowe z polewą bezową

Składniki:

  • 4 jajka.
  • 240 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 00 g masła pokrojonego na kawałki, o temp. pokojowej, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bułka tarta do posypania formy
  • 300 – 400 g śliwek, umytych, bez pestek, przekrojonych na pół

Przygotowanie:

1. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, białka odstawić do lodówki. Żółtka zachować.
2. Cukier zemleć na cukier puder. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
3. Żółtka, 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia ugnieść. Ciasto podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Każdą kulę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić i oprószyć bułką tartą blachę (35 cm X 25 cm).
6. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodać pozostałą część cukru pudru.
7. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie pokrywając blachę. Na cieście ułożyć śliwki i polać wierzch pianą z białek.
8. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do momentu aż piana będzie miała złoty kolor.
9. Ciasto podawać po ostudzeniu.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: piernik świąteczny

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem