Szaszłyki słodko-kwaśne z indyka

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2009-12-29
  • Szaszłyki słodko-kwaśne z indyka

Składniki:

  • filet z indyka [0.3 kg]
  • oliwa z oliwek [3 łyżki]
  • sos sojowy [1 łyżka]
  • zioła prowansalskie [1 łyżeczka]
  • curry [1 łyżeczka]
  • papryka (przyprawa) [1 łyżeczka] (słodka)
  • sól - płaska łyżeczka
  • pieprz [1 szczypta]
  • papryka czerwona [1 szt.]
  • cebula [2 szt.] (średniej wielkości)
  • pieczarki [0.2 kg]
  • ananas [0.5 ] (Puszki (5 plastrów))
  • boczek wędzony [0.2 kg]

Przygotowanie:

Filet z indyka tniemy na kawałki ok. 3x3cm.

Robimy zalewę:

Oliwę z oliwek, sos sojowy i przyprawy mieszamy.

Fileta wkładamy na 2h do zalewy do lodówki.

Paprykę, boczek, cebulkę, ananas, pieczarki kroimy na kawałki.

Nadziewamy na patyczki i układamy w naczyniu żaroodpornym podlewamy odrobiną zalewy i pieczemy 30-40 minut w 150 stopniach, z termoobiegiem.

Można również upiec na grillu.

Podajemy z sałatą i ryżem - polecam ryż z cebulką z mojego przepisu.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Wielkanocne ozdoby z ciasta

Komentarze

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką