Indyk w sosie

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2009-12-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Indyk w sosie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Indyk w sosie

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso umyć i osuszyć (można zostawić, żeby się samo wysuszyło lub wytrzeć ręcznikiem papierowym). Natrzeć pieprzem, (solą) i przyprawą warzywną (sól możemy pominąć, ponieważ Vegeta jest słona).

Włożyć do rondla (ja używam naczynia żaroodpornego) i zalać małą ilością wody (ok. 1/4 szklanki).
Dodać do wody pieprz w ziarenkach, jałowiec. Na mięso nałożyć czosnek (wyciśnięty), cebulę pokrojoną w talarkach oraz 3/4 kostki masła (należy go pociąć na mniejsze kawałki i obłożyć mięso).

Włożyć do piekarnika i piec pod przykryciem ok 40 minut w temp. 180-190 stopni.

Następnie wyjąć i polać mięso tym "powstałym" sosem.
Z powrotem przykryć i trzymać w tym sosie do wystudzenia.
Kiedy mięso jest letnie, to można go wyjąć z sosu a sos zlać do mniejszego naczynia.

Jak zrobić sos?

To, co przelaliśmy do naczynia miksujemy i zabielamy śmietaną z łyżeczką mąki. Doprawiamy do smaku solą, piperzem i dodajemy łyżkę masła.

Mięso, po przestudzeniu, możemy pokroić na mniejsze kawałki i odgrzewać w sosie pilnując, żeby się nie przypaliło.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 7

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem