Kokardki z krewetkami i kwiatami cukinii

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2017-10-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kokardki z krewetkami i kwiatami cukinii
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kokardki z krewetkami i kwiatami cukinii

Składniki:

  • Makaron Lubella Kokardki 1 opakowanie
  • krewetki tygrysie 20 sztuk
  • kwiaty cukinii 12 sztuk (lub cukinia pokrojona w cieniutkie paseczki)
  • pomidorki wiśniowe 250g
  • czosnek 3 ząbki
  • cytryna 1 sztuka
  • koperek do dekoracji
  • olej rzepakowy
  • masło 40g
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu.

Wyjmij ze środka kwiatów cukinii pręcik kwiatowy, który jest gorzki i brudzi. Na dużej, mocno rozgrzanej patelni z olejem, przesmaż krewetki po minucie z każdej strony. Dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek, pomidorki wiśniowe i kwiaty cukinii (lub cukinie pokrojoną w paseczki). Makaron dodaj do patelni z krewetkami. Podlej kilkoma łyżkami wody pozostałej z gotowania makaronu i gotuj około minuty.

Dodaj masło pokrojone w kostkę, sok z cytryny i mieszaj energicznie tak, by powstał sos (jeśli jest zbyt gęsty dodaj jeszcze odrobinę wody). Dopraw solą i pieprzem, udekoruj koperkiem i podawaj.

    Śr. ocena: 0.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Węglowodany - jakie jeść żeby nie tyć

Komentarze

  • lowcatrolli, 2018-01-28 06:30:56
    lowcatrolli
    0
    Spamerska reklama a nie przepis.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe