Zapiekany ryż waniliowy z dżemem cytrusowym Łowicz

autor: , kategoria: dania z ryżu , dodano: 2017-10-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekany ryż waniliowy z dżemem cytrusowym Łowicz
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekany ryż waniliowy z dżemem cytrusowym Łowicz

Składniki:

  • 1 słoik (280 g.) dżemu Łowicz pomarańcza i cytryna
  • 1 szklanka sypkiego ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • 200 ml. śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki masła
  • pół laski wanilii
  • opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i zeskrob nasionka. Nasionka oraz wydrążoną laskę wanilii wrzuć do mleka. Mleko zagotuj w garnku razem z łyżeczką masła i wsyp ryż. Pomieszaj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko (mieszaj od czasu do czasu).
Do garnka z ryżem wlej śmietankę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego łyżeczką masła.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj przez 45 minut.
Waniliowy ryż podawaj na ciepło z dżemem Łowicz pomarańcza i cytryna.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z brązowym ryżem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem