Langosze z sosem paprykowym i żółtym serem

autor: , kategoria: kuchnia węgierska , dodano: 2017-10-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Langosze z sosem paprykowym i żółtym serem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Langosze z sosem paprykowym i żółtym serem

Składniki:

  • Składniki na sos: • 1 cebula • 1 świeża papryka czerwona • 1 świeża papryka żółta • 1 papryczka chili • 3 ząbki czosnku • 3 łyżki oleju rzepakowego • 100 ml pomidorów krojonych z puszki • 250 ml wody • 1 łyżka wędzonej papryki czerwonej w proszku • sól do
  • Składniki na langosze: 3 średnie ugotowane ziemniaki 30 g drożdży 400 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 400 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju rzepakowego olej do smażenia 350 g sera aldamer MSM Mońki

Przygotowanie:

Wykonanie - sos:
Cebulę i wszystkie papryki pokroić w kostkę, podsmażyć chwilę na oleju, pod koniec dodając posiekany czosnek. Następnie dodać pomidory z puszki, wodę i całość podusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodać paprykę wędzoną, sól do smaku i wszystko dokładnie zmiksować.

Wykonanie - langosze:
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i wymieszać. Do mleka dodać cukier, drożdże, dokładnie wymieszać i całość wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, łyżkę oleju i zarobić ciasto. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, w dłoniach formować cienkie placki i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki posmarować sosem paprykowym i posypać obficie starkowanym żółtym serem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: wegetariańskie leczo z cukinii

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką