Bliny gryczano-ziemniaczane

autor: , kategoria: placki, kuchnia rosyjska , dodano: 2009-10-29
  • Bliny gryczano-ziemniaczane

Składniki:

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć, z białek ubić sztywną pianę. Ziemniaki obrać, ugotować i zemleć. Cebulę posiekać i przesmażyć na tłuszczu, dodać do ziemniaków, wlać śmietanę, wsypać mąkę, posolić, dodać utarte żółtka, wymieszać. Na końcu połączyć z pianą z białek. Usmażyć dość grube bliny. Podawać z sosem grzybowym.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Patucha, 2010-03-14 11:30:19
    Patucha
    2
    Tego mi trzeba było - pamiętam jak zajadałam się blinami w czasie wakacji na Litwie - przepis dodaje do ulubionych i w najbliższym czasie będę się nimi zajadała , dziękuję za przepis
  • aleksaa, 2010-03-14 15:33:18
    aleksaa
    bliny zawsze robi moja babcia i je na słodko z mąką gryczaną wydają się być ciekawsze w smaku, zobaczymy ^^
    Komentarz
  • malwowa, 2010-04-20 19:54:09
    malwowa
    a może być inna mąka?
    Komentarz
  • gosia1981, 2010-05-11 15:03:57
    gosia1981
    a ile procent powinna miec smietana?
    Komentarz
  • marysia bo tak, 2013-01-06 09:53:23
    marysia bo tak
    jak byłam w ostatnie wakacje na Krymie to jadłam bardzo pomysłowo nadzianego czebureka - z farszem ziołowo ziemniaczanym - było to bardzo sycące, ale dobre. Kupiliśmy to od starszej kobiety na ulicy więc chyba nie był to żaden nowoczesny wymysł, tylko coś tradycyjnego. nie mam pojęcia jakie to mogły być zioła. próbuję ale nie potrafię trafić w tamten smak..
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)