flaczki z boczniaków

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2009-12-30
  • flaczki  z boczniaków

Składniki:

  • boczniaki [500 g]
  • cebula [4 szt.]
  • marchew [3 szt.]
  • por [1 szt.]
  • ziele angielskie [3 szt.]
  • kostka rosołowa [2 szt.]
  • sos sojowy [3 łyżki]
  • woda [2 l]
  • liście laurowe [3 szt.]

Przygotowanie:

Boczniaki myjemy, kroimy w paseczki, wrzucamy do gotującej się wody razem z marchewka pokrojona w słupki oraz cubulką. Dodajemy przyprawy typu liść laurowy, ziele angielskie, majeranek. solimy i pieprzymy do smaku. Możemy dolać sos sojowy oraz kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego do smaku. Oraz dla chętnych mozna zagęścić śmietaną zmieszana z wodą. Czas gotowania zupy około 30 min.

    Śr. ocena: 4.38 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Ashira, 2010-01-03 21:54:27
    Ashira
    1
    jadłam kiedyś takie flaki i mnie urzekły!
    są przepyszne...
    darowałabym sobie koncentrat pomidorowy jeżeli to ma być podróbka flaków.
    ja polecam i teraz już sama je sobie będę robić a nie żerować jak pójdę w gości
  • 28nana, 2010-01-03 21:58:35
    28nana
    tylko czemu to się musi nazywać " flaczki " :P

    wygląda smacznie - choć mnie osobiście nazwa odstasza
    Komentarz
  • 28nana, 2010-01-03 21:59:13
    28nana
    " wygląda " w sensie "brzmi "
    Komentarz
  • lutien, 2010-02-17 14:40:18
    lutien
    -1
    Ostatnio robiłam tę zupę i muszę przyznać, że bardzo mi i TŻ smakowała.
  • kropka75, 2010-02-17 14:45:03
    kropka75
    Ktoś mi powie czy smak jest choć zbliżony do flaków?
    Komentarz
  • Pepus, 2010-10-20 14:43:25
    Pepus
    Smak może niekoniecznie, ale wygląd pokrojonych boczniaków w paseczki już tak.
    Ja robię troszkę inaczej te flaczki, bo obsmażam je na masełku. Dodaję włoszczyznę bez kapusty.
    Ta zupka jest dobra z zasmażką lub ze śmietaną.
    Komentarz
  • daget, 2010-11-10 11:03:41
    daget
    1
    Zeby powstaly prawdziwe flaczki z boczniakow nalezy ugotowac zupe na wołowinie i pozostawic w niej troche miesa. Wtedy smak jest zupelnie inny. Oczywiscie ten koncentrat pomidorowy do flakow niezbyt pasuje ale przyprawa dedykowana do flakow calkowicie zmieni smak na wlasciwy. No o oczywiscie lekka zasmazka to podstawa. Takie "oszukane" flaki znacznie szybciej sie przyzadza i mniej z nimi roboty.
  • megamix, 2013-04-11 11:00:25
    megamix
    0
    fajny przepis, polecam ja robię takie flaczki z boczniaków http://alturl.com/x6y4i

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe