Pieczone ziemniaki „duszki” paprykowo-ziołowe

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2017-10-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone ziemniaki „duszki” paprykowo-ziołowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone ziemniaki „duszki” paprykowo-ziołowe

Składniki:

  • • ketchup Kotlin Czosnek i Bazylia
  • • ziemniaki - około 1kg*
  • • olej rzepakowy - 4 łyżki
  • • słodka papryka - 1 łyżka
  • • tymianek - 1 łyżka
  • • rozmaryn - 1 łyżka
  • • sól - 2 łyżeczki
  • • papryka wędzona - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój w około 4-5 mm plastry i z każdego wytnij kształt duszka foremką do wykrawania.
Ziemniaczane duszki przełóż do miski, wlej olej, wsyp sól, obydwie papryki i dokładnie wymieszaj.
Dużą blaszkę - najlepiej tą z wyposażenia piekarnika - wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej duszki.
Część duszków posyp tymiankiem, inne rozmarynem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz 35-40 minut, aż ziemniaki się lekko zarumienią.
Podawaj z ketchupem Kotlin Czosnek i Bazylia jako dip.
*ziemniaki muszą być ciut większe niż wielkość foremki do wykrawania

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: kopytka z dyni

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem