Crème brûlée

autor: , kategoria: kremy i musy, kuchnia francuska , dodano: 2009-10-29
  • Crème brûlée

Składniki:

Przygotowanie:

Śmietankę doprawić wanilią. Jajka sparzyć, oddzielić żółtka, lekko ubić z cukrem, dodać do śmietanki. Śmietankę z żółtkami przelać do płaskich ceramicznych foremek. Wstawić do piekarnika i ustawić temperaturę na ok. 100°C lub wstawić do kąpieli wodnej (do naczynia z wodą sięgającą 1/2 wysokości foremek) i ustawić temperaturę 150°C. Wierzch foremek przykryć folią aluminiową. Zapiekać ok. 20 min. Gdy masa się zsiądzie, wyjąć foremki z piekarnika, wystudzić i wstawić na parę godzin do lodówki. Przed podaniem rozgrzać grill piekarnika do wysokiej temperatury, posypać krem ciemnym cukrem i na moment wstawić na najwyższą półkę. Bardzo uważać, żeby cukier się stopił, zrumienił, ale nie spalił (profesjonaliści używają do karmelizowania cukru palnika). Natychmiast podawać.

    Śr. ocena: 3.88 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Eowina1818, 2009-12-22 17:48:39
    Eowina1818
    Ja to chcę! Już dziś! Zaraz!
    Czytając przepis aż się głodna zrobiłam!
    Tylko niestety jakoś mi się wydaję, ze by mi takie ładne nie wyszło
    Komentarz
  • pyskatka89, 2009-12-22 18:28:09
    pyskatka89
    Brzmi rewelacyjnie i tak tez wygląda na zdjęciu !
    pierwszy raz spotkałam się z takim przysmakiem, bardzo intrygujący. Chętnie bym wypróbowała o ile nie można w tym za dużo zepsuć
    Komentarz
  • paulina150528, 2009-12-22 20:07:01
    paulina150528
    Wygląda strasznie apetycznieJutro jade kupić foremki!wszystkie składniki nawet posiadam na stanie tylko nie ma w czym zrobic
    Komentarz
  • cholernarejestracja, 2010-01-08 19:46:16
    cholernarejestracja
    8
    To ja dodam to i owo (: Nie dodajemy do śmietanki całej wanilii, tylko przekrawamy ją wzdłuż, i wydrapujemy same nasionka. Laskę można potem włożyć do słoiczka z cukrem, i zamknąć na tydzień-dwa - cukier przejdzie aromatem, i będziemy mieli prawdziwy, domowy cukier waniliowy.

    Ja osobiście nie przykrywam folią alu, i też wychodzi ładny.

    I podpowiedź jak sprawdzić, czy krem jest już gotowy - "upieczony". Stukamy w foremkę trzonkiem noża, i jeżeli po kremie nie rozchodzą się "fale" to znaczy, że można wyjmować.
  • mk_cafe, 2010-01-11 18:30:35
    mk_cafe
    1
    Mój ulubiony! Raz i drugi zrobiłam bez tej chrupiącej warstewki. Zawsze myślałam, że bez palnika ani rusz! Na bank spróbuję z tym piekarnikiem! Żebym tylko nie spaliła!

    cholernarejestracja - świetne rady! a i nick niczego sobie
  • Osiak, 2010-01-24 20:59:59
    Osiak
    1
    Deserowy klasyk. Nie tylko na wykwintne przyjęcie ale i na imieniny cioci Proste jak konstrukcja cepa, ale jakie genialne. Niestety bardzo kaloryczne i okrutnie słodkie, a receptura nie uznaje wytrawniejszego składu Osobiście uważam że lutlampa idealnie nadaje sie do zrumienienia cukru aczkolwiek mina domowników na widok tegóż procesu jest po prostu bezcenna
  • Convallaria majalis, 2010-02-21 21:47:17
    Convallaria majalis
    3
    Niestety, ale należałoby zmienić nazwę deseru. Prawdziwy Crème brûlée nie może się zsiąść!!! Właśnie na tym polega cały sekret robienia przepisu, gdzyż żółtka tworzą grudki, jeśli się zsiądą i to już nie jest delikatny, subtelny krem! Aromatem też nie można zastąpić wanilii, bo aromat to nie to samo co smak.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)