Crème brûlée
Składniki:
- cukier [1 szklanka]
- wanilia [1 szt.] (laska, można zamiast użyć aromatu waniliowego)
- cukier brązowy [5 łyżek]
- śmietana kremówka [1 l] (30%)
- żółtko z jajka [6 szt.]
Przygotowanie:
Śmietankę doprawić wanilią. Jajka sparzyć, oddzielić żółtka, lekko ubić z cukrem, dodać do śmietanki. Śmietankę z żółtkami przelać do płaskich ceramicznych foremek. Wstawić do piekarnika i ustawić temperaturę na ok. 100°C lub wstawić do kąpieli wodnej (do naczynia z wodą sięgającą 1/2 wysokości foremek) i ustawić temperaturę 150°C. Wierzch foremek przykryć folią aluminiową. Zapiekać ok. 20 min. Gdy masa się zsiądzie, wyjąć foremki z piekarnika, wystudzić i wstawić na parę godzin do lodówki. Przed podaniem rozgrzać grill piekarnika do wysokiej temperatury, posypać krem ciemnym cukrem i na moment wstawić na najwyższą półkę. Bardzo uważać, żeby cukier się stopił, zrumienił, ale nie spalił (profesjonaliści używają do karmelizowania cukru palnika). Natychmiast podawać.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: śledzie ze śliwką w śmietanie
Komentarze
Czytając przepis aż się głodna zrobiłam!
Tylko niestety jakoś mi się wydaję, ze by mi takie ładne nie wyszło
pierwszy raz spotkałam się z takim przysmakiem, bardzo intrygujący. Chętnie bym wypróbowała o ile nie można w tym za dużo zepsuć
Ja osobiście nie przykrywam folią alu, i też wychodzi ładny.
I podpowiedź jak sprawdzić, czy krem jest już gotowy - "upieczony". Stukamy w foremkę trzonkiem noża, i jeżeli po kremie nie rozchodzą się "fale" to znaczy, że można wyjmować.
cholernarejestracja - świetne rady! a i nick niczego sobie