Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Crème brûlée

autor: , kategoria: kremy i musy, kuchnia francuska , dodano: 2009-10-29
  • Crème brûlée

Składniki:

Przygotowanie:

Śmietankę doprawić wanilią. Jajka sparzyć, oddzielić żółtka, lekko ubić z cukrem, dodać do śmietanki. Śmietankę z żółtkami przelać do płaskich ceramicznych foremek. Wstawić do piekarnika i ustawić temperaturę na ok. 100°C lub wstawić do kąpieli wodnej (do naczynia z wodą sięgającą 1/2 wysokości foremek) i ustawić temperaturę 150°C. Wierzch foremek przykryć folią aluminiową. Zapiekać ok. 20 min. Gdy masa się zsiądzie, wyjąć foremki z piekarnika, wystudzić i wstawić na parę godzin do lodówki. Przed podaniem rozgrzać grill piekarnika do wysokiej temperatury, posypać krem ciemnym cukrem i na moment wstawić na najwyższą półkę. Bardzo uważać, żeby cukier się stopił, zrumienił, ale nie spalił (profesjonaliści używają do karmelizowania cukru palnika). Natychmiast podawać.

    Śr. ocena: 3.88 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Eowina1818, 2009-12-22 17:48:39
    Eowina1818
    Ja to chcę! Już dziś! Zaraz!
    Czytając przepis aż się głodna zrobiłam!
    Tylko niestety jakoś mi się wydaję, ze by mi takie ładne nie wyszło
    Komentarz
  • pyskatka89, 2009-12-22 18:28:09
    pyskatka89
    Brzmi rewelacyjnie i tak tez wygląda na zdjęciu !
    pierwszy raz spotkałam się z takim przysmakiem, bardzo intrygujący. Chętnie bym wypróbowała o ile nie można w tym za dużo zepsuć
    Komentarz
  • paulina150528, 2009-12-22 20:07:01
    paulina150528
    Wygląda strasznie apetycznieJutro jade kupić foremki!wszystkie składniki nawet posiadam na stanie tylko nie ma w czym zrobic
    Komentarz
  • cholernarejestracja, 2010-01-08 19:46:16
    cholernarejestracja
    8
    To ja dodam to i owo (: Nie dodajemy do śmietanki całej wanilii, tylko przekrawamy ją wzdłuż, i wydrapujemy same nasionka. Laskę można potem włożyć do słoiczka z cukrem, i zamknąć na tydzień-dwa - cukier przejdzie aromatem, i będziemy mieli prawdziwy, domowy cukier waniliowy.

    Ja osobiście nie przykrywam folią alu, i też wychodzi ładny.

    I podpowiedź jak sprawdzić, czy krem jest już gotowy - "upieczony". Stukamy w foremkę trzonkiem noża, i jeżeli po kremie nie rozchodzą się "fale" to znaczy, że można wyjmować.
  • mk_cafe, 2010-01-11 18:30:35
    mk_cafe
    1
    Mój ulubiony! Raz i drugi zrobiłam bez tej chrupiącej warstewki. Zawsze myślałam, że bez palnika ani rusz! Na bank spróbuję z tym piekarnikiem! Żebym tylko nie spaliła!

    cholernarejestracja - świetne rady! a i nick niczego sobie
  • Osiak, 2010-01-24 20:59:59
    Osiak
    1
    Deserowy klasyk. Nie tylko na wykwintne przyjęcie ale i na imieniny cioci Proste jak konstrukcja cepa, ale jakie genialne. Niestety bardzo kaloryczne i okrutnie słodkie, a receptura nie uznaje wytrawniejszego składu Osobiście uważam że lutlampa idealnie nadaje sie do zrumienienia cukru aczkolwiek mina domowników na widok tegóż procesu jest po prostu bezcenna
  • Convallaria majalis, 2010-02-21 21:47:17
    Convallaria majalis
    3
    Niestety, ale należałoby zmienić nazwę deseru. Prawdziwy Crème brûlée nie może się zsiąść!!! Właśnie na tym polega cały sekret robienia przepisu, gdzyż żółtka tworzą grudki, jeśli się zsiądą i to już nie jest delikatny, subtelny krem! Aromatem też nie można zastąpić wanilii, bo aromat to nie to samo co smak.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo