Zapiekanka ziemniaczano-mięsno-kapuściana

autor: , kategoria: zapiekanki, kuchnia polska , dodano: 2009-12-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka ziemniaczano-mięsno-kapuściana
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka ziemniaczano-mięsno-kapuściana

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki i gotować w osolonej wodzie ok. 15 min. Odcedzić.
Cebulę obrać, część pokroić w plasterki, a część zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
Kapustę posiekać , wrzucić do garnka, podlać 1/2 szklanki wody. Dodać cebulę w plastrach i liść laurowy. Gotować to wszystko ok. 30 minut.
Cebulę startą podsmażyć na patelni, na oleju. Dodać mięso. Smażyć ok. 15 minut.
Wymieszać ugotowaną kapustę z usmażonym mięsem. Doprawić do smaku.
Jajka wymieszać ze śmietaną, odrobiną mleka-to będzie sos, którym będziemy skrapiać każdą warstwę.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Ułożyć warstwę ziemniaków, sos, mięso wymieszane z kapustą, sos, znów ziemniaki, sos, znów mięso,sos i ziemniaki. Na wierzchu Ułożyć wędlinę.
Piec ok. 50-60 min. w 240 st. C.
Bardzo lubię tą zapiekankę, przypomina tą robioną przez moją mamę :)
Z tych proporcji wychodzi zapiekanka na 2-3 dni. Ja zamrażam to co zostanie i odgrzewam za jakiś czas.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • Wenila, 2010-01-12 12:36:19
    Wenila
    1
    szkoda, ze zdjęcie jest mało wyraźne, ale sama nazwa i zestaw skladników zdecydowanie zachęca.

    Zamieniłabym jedynie kapustę kiszoną na zwykłą, ale tylko dlatego ze różni sie czasem gotowania.

    w takich przepisach nigdy nie żałuje kminku co zdecydowanie podkresla smak
  • vesenka, 2010-01-19 14:38:59
    vesenka
    Tylko,że z chudym wiejskim boczkiem to już zupełnie inna zapiekanka jest
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-01-19 23:16:41
    zlosliwiec
    2
    U nas robi się podobną zapiekankę, ale bez kapusty - za to zapieczoną pod żółtym serem (morski pasuje).
    Fajny pomysł, ślinka leci na myśl o uzupełnieniu składników o kapustę.
  • Polly_, 2010-03-29 19:35:27
    Polly_
    0
    Zapiekanka bardzo smaczna. Uwielbiam wszelkie zapiekanki, a ta nadaje się wyjątkowo na zimową obiado-kolację. Niewątpliwą zaletą tego dania jet to, ze część można włożyć do lodówki i na drugi dzień mamy obiad gotowy
  • gryx82, 2010-03-30 18:42:31
    gryx82
    2
    Jak ja uwielbiam takie "rustykalne" dania Na pewno wypróbuję niebawem, bo: a) lubię to połączenie składników, b) przepis brzmi nieskomplikowanie, c) wszystkie składniki mam pod ręką (no, poza kminkiem).
  • czarnazuzia1, 2010-03-31 22:48:18
    czarnazuzia1
    1
    pyszna zapiekanka ,robilam bez kminku nie lubie za bardzo..
  • sss7, 2010-06-19 20:34:24
    sss7
    1
    Brzmi bosko, dodaje do ulubionych i w najbliższym czasie przyrządze to cudo. Uwielbiam kapuche!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe