Kociołek warzywny

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2017-11-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kociołek warzywny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kociołek warzywny

Składniki:

  • • 1 saszetka koncentratu pomidorowego Łowicz 30 %
  • • 400 g makaronu penne
  • • 2 papryki czerwone
  • • 1 duża papryka żółta
  • • 2 marchewki
  • • 1/2 selera
  • • 2 średnie cukinie
  • • 450 g zielonej fasolki szparagowej
  • • 250 g pieczarek
  • • 2 duże cebule
  • • 3 ząbki czosnku
  • • 2 liście laurowe
  • • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • • 5-6 ziaren pieprzu
  • • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • • 1/2 łyżeczki chili
  • • 1 łyżka suszonej bazylii
  • • 1 płaska łyżka majeranku
  • • sól do smaku
  • • olej do smażenia
  • • 600 ml gorącej wody
  • • natka pietruszki do oprószenia na talerzach

Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa umyj. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki, cukinie w ćwierć plasterki. Marchewkę i seler obierz i pokrój w cienkie słupki (jak włoszczyznę). Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki, a pieczarki w pół plasterki.

W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie wrzuć marchewkę z selerem i przesmażaj przez około 2-3 minuty. Dodaj paprykę, po 2-3 minutach fasolkę, pieczarki oraz czosnek, razem duś pod przykryciem około 3-5 minut. Do garnka dodaj cukinię, makaron i wlej gorącą wodę. Przemieszaj, przykryj garnek i duś na wolnym ogniu około 15 minut.

W moździerzu rozetrzyj wszystkie przyprawy na proszek i wraz z koncentratem pomidorowym % dodaj do dania.
Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut, po czym wyłącz. Na talerzach podawaj z natką pietruszki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem