Kurczak cacciatore

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2017-11-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak cacciatore
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak cacciatore

Składniki:

Przygotowanie:

Cebulę i ząbki czosnku obierz, pokrój w piórka. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki.
Kawałki kurczaka natrzyj solą, po czym na rozgrzanym tłuszczu obsmaż na złoto z wszystkich stron. Podsmażone mięso przełóż na półmisek.
Na tę samą patelnię wrzuć cebulę, smaż na małym płomieniu, aż stanie się szklista. Następnie dodaj czosnek, chili, tymianek i kawałki papryki – smaż jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Całość zalej białym winem, doprowadź do wrzenia. Na warzywach ponownie ułóż kawałki kurczaka, wymieszaj pomidory krojone z puszki oraz oliwki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małym płomieniu ok. 20 minut, aż sos zredukuje się mniej więcej do połowy.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Patelnię z kurczakiem wstaw do gorącego piekarnika (dotyczy patelni żeliwnej lub stalowej, w innym wypadku przełóż najpierw zawartość patelni do żaroodpornego naczynia). Piecz jeszcze ok. 30-40 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W połowie czasu, przewróć kawałki mięsa na drugą stronę.
Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z bagietką, ryżem lub makaronem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe