Ziemniaczane "ptysie"

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2009-12-31
  • Ziemniaczane

Składniki:

  • ziemniaki [1 kg]
  • masło [4 łyżki]
  • jajka [4 szt.] (żółtka)
  • gałka muszkatołowa [1 szt.]
  • sól [1 szczypta]
  • mleko [3 łyżki] (plus 2 łyżki)
  • ser parmezan [40 g] (do wersji z serem)

Przygotowanie:

Jest to potrawa którą przyrządzam dzieciom do szkoły na
"dzień ziemniaka":) jak i większe rodzinne obiady.

Ziemniaki obieramy,kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem tak około 20 minut.Czasami wystarczy 15 minut ale to wszystko zalezy od ziemniaków jakimi dysponujemy.

Odcedzamy i zostawiamy na krótko do odparowania.

Gorące ziemniaki przeciskamy przez praske(ja przeciskam je dwa razy).Dodajemy masło,3 żółtka,doprawamy solą i gałka muszkatałową.Dokładnie mieszamy.Jeżeli masa jest zbyt gęsta nalezy dodać 2-3 łyżki mleka:)

Blache wykładamy pergaminem.

Jeżeli mamy szpryce do tortów/ciast do nakładamy do niej naszą mase i robimy coś na podobe ptysi.Ja oczywiście nie mam takiego urządzenia i ręcznie lub za pomocą łyżki formuje kulki:)

Układamy nasze kulki/ptysie na pergaminie.

Mieszamy żółtko z 2 łyżkami mleka.Każdą z naszych kulek/ptysi smarujemy tą masa po wierzchu.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200oC(175oC przy termoobiegu) na około 10-15 minut:)

Wersja z serem.

Drobno ścieramy parmezan,dodajemy puree ziemniaczane(przygotowane i doprawione tak jak w wersji bez sera).
Łyżką nabieramy troche masy i za pomocą drugiej formujemy kulke.(wygodnie używa się do tego łyżki do lodów;)) Warto maczać łżke w wodzie wtedy masa nie będzie się do niej przyklejała.

Zapiekamy oczywiście tak samo jak przy wersji podstawowej:)

Możemy do tej potrawy zrobić masełko ziołowe lub czosnkowe.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Ptysie ziemniaczane FB

Komentarze

  • Wenila, 2010-01-12 01:36:07
    Wenila
    1
    szkoda, że nie ma zdjęcia, bo jakoś trudno mi je sobie wyobrazić, ale nazwa zdecydowanie zachecająca do eksperymentów. Potrawa do tej pory mi nieznana, ale spróbuje napewno
  • kasiasiar, 2010-02-01 16:55:21
    kasiasiar
    1
    Jadłam takie ziemniaczki, są pyyyszneeee!
    teraz postaram sie wypróbowac wersję z serem

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Pierniczki Mikołajka
  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem